menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 28 maart 2024

Dier in de tuin: mediterrane miniatuurezel

Dier in de tuin: mediterrane miniatuurezel

Mogen we u even voorstellen aan een zeer bijzondere diersoort binnen de familie van de paardachtigen. De mini-ezel is ontstaan uit de mediterrane miniatuur ezel en is zowaar een ezel in miniformaat. Hoewel Christine Huys en haar echtgenoot Stefaan er eerst aan dachten om alpaca’s te gaan houden, hadden ze toch nog enige twijfel. Toen ze voor het eerst een miniatuur ezel zagen had die meteen hun hart gestolen met zijn zachtaardige karakter en vertederende aanhankelijkheid. Hun liefde voor deze gezelschapsdieren groeit nog elke dag en dit jaar zijn de eerste veulens geboren op ‘The Falcoo-Farm’. Karel, tot hier de inleiding

Oorsprong

Vroeger werkten deze ezeltjes als lastdier in de Italiaanse eilanden Sardinië en Sicilië, ze liepen er vlot over dunne bergpaadjes en doorstonden er extreme weersomstandigheden, van zeer droge zomers tot ijzig koude winters. Na een omweg langs Amerika en Canada kwamen de mini-ezels in Europa terecht in het begin van de jaren negentig en ondertussen groeit hun populariteit ook bij ons.

Ezeltje op stal

Mini-ezels zijn zeer lieve en aanhankelijke dieren met een gouden karakter, humor en, ondanks de vele vooroordelen, ook een gezonde portie intelligentie.
Het zijn echte kuddedieren die van gezelschap houden, zonder soortgenoot en de lieve aandacht van hun baasje voelen ze zich eenzaam en treuren volop.
Voor een koppeltje mini-ezels voorzie je best een weide van 1000 m² zodat ze voldoende ruimte hebben. Zorg voor een schuilstal met drie dichte wanden waardoor de dieren beschut zijn tegen regen en wind. In tegenstelling tot bij een paard, is de vacht van een ezel niet waterdicht en zal de ezel dankbaar gebruik maken van een stal als het regent.

Dier in de tuin: mediterrane miniatuurezel

Voeren

De voorouders van de mini-ezel leefden in droge en dorre regio’s met ruwe, grove en eiwitarme grassen. Het gras in onze weilanden is vaak te rijk aan eiwitten en maakt hen al snel te vet. Hierdoor loopt het dier meer risico op hoefbevangenheid. Houd het gras kort en hok de dieren ’s nachts op zodat ze geen gras kunnen eten.

Wortels zijn tijdens de wintermaanden een goede bron van vitamine A, haver, bieten, paardenkorrels en een liksteen vol mineralen vervolledigen het menu.
Geef de ezels af en toe hooi of stro zoveel als ze op kunnen. Stro bevat weinig eiwitten, vult de maag en houdt de dieren in vorm.
Een ezel in goede conditie verlangt enkel in de laatste maand van de dracht en tijdens de zoogperiode krachtvoer om de melkgift te vergroten, circa 150 gram is voldoende. Geef dagelijks vers leidingwater en plaats het in de schaduw zodat het fris blijft.


Verzorging

Een ezel die regelmatig wordt gekamd is aanhankelijker. Doe dit regelmatig met de roskam, daar houdt het van en in het voorjaar kam je er op die manier veel sneller de winterharen uit. De hoeven worden tot vier keer per jaar bijgesneden.
Ontwormen kan om de twee maand en het inenten tegen tetanus en influenza gebeurt jaarlijks.

Voortplanting

Een merrie is pas volgroeid als ze drie jaar oud is, vanaf dan kan ze zonder problemen een veulen op de wereld zetten. De duur van de dracht schommelt rond 1 jaar en 10 dagen. Tijdens de geboorte verlangt de merrie rust en een veilige plek waar geen onbekenden het schouwspel komen mee volgen. Zorg dat de stal bedekt is met een dikke laag stro. Vanaf de eerste dag mag je het kleine, wollige ezelsveulen met de grote oren aaien zodat het went aan de verzorgers.
Een jong veulen mag pas na zes maanden zijn moeder verlaten. Indien je zelf een mini-ezel wenst aan te kopen, omring ze dan met voldoende aandacht en goede zorgen. Ze worden gemakkelijk 25 tot 30 jaar oud, een engagement voor vele jaren.
Vergewis je ter plaatse van de fokdieren en de verzorging van deze prachtdieren.

Dier in de tuin: mediterrane miniatuurezel

Wist je dat:

  • Een gecastreerde hengst een kluns of een geholpen hengst wordt genoemd.
  • Een muildier een kruising is tussen een ezelshengst en een paardenmerrie.
  • Een muilezel een kruising is tussen een ezelsmerrie met een paardenhengst.
  • Mannelijke muildieren en muilezels onvruchtbaar zijn.
  • Een mini-ezel in België en Nederland vrij zeldzaam is.
  • Een ezel graag in het zand rolt.
  • Ezels per worp nooit meer dan één veulen krijgen.
  • Ezels niet dom zijn, maar eerder vrij intelligent.
  • Je nooit grasmaaisel mag geven. De ezels kunnen er binnen enkel uren van sterven.
  • Een veulen van de miniatuurezel 10 tot 15 kg weegt.
  • Een volwassen miniatuurezel tussen de 100 en de 160 kg weegt.
  • In het Latijn spreekt men over een pons asinorum, een smal weggetje of dunne plank over een gracht waar de ezel moeiteloos over geraakt: een ezelsbruggetje. In mensentaal is dit een geheugensteuntje om iets moeilijks op een eenvoudige manier te onthouden.
  • Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen, dit spreekwoord kent zijn oorsprong in het echte leven van de ezel. Wanneer een ezel met zijn voorste poot tegen een steen stoot op een weg vol stenen, zal zijn achterpoot dit niet nadoen. Dit is een opvallende eigenschap die andere paardachtigen niet hebben.
#4586Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon