Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/maxillaria_orchidee_soorten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 17 september 2021

Maxillaria in het kort + verzorging van deze mooie orchidee

Maxillaria

Maxillaria in het kort
De naam Maxillaria (Ruiz et Pavon, 1794) is afgeleid van het Latijnse “maxilla”, dat “kaakbeen” betekent. Het “kaakbeen” is zichtbaar als de basis van het labellum, dat kin-vormig is. Het is niet bij alle Maxillaria soorten even eenvoudig dit “kin-kenmerk” te ontdekken. De verspreiding van het geslacht Maxillaria blijft beperkt tot (sub) tropisch Amerika. Binnen deze gebieden komt Maxillaria op een grote verscheidenheid van hoogtes voor. Er zijn Maxillaria soorten bekend die zich op een hoogte van 3500 meter boven zeeniveau weten te handhaven, vanzelfsprekend zijn dit mesofiele (koudeminnende) soorten. Over het aantal verschillende soorten Maxillaria bestaat nogal wat verwarring. De literatuurverwijzingen spreken over 300 tot 750 soorten.

Dit grote verschil wordt veroorzaakt door botanici die (zonder het van elkaar te weten) dezelfde plant verschillende namen geven. Ook vindt er nog altijd hergroepering van Maxillariasoorten (en ook andere orchideeënsoorten) plaats van en naar andere geslachten (zoals Lycaste en Xylobium). Het is in ieder geval duidelijk dat het aantal Maxillariasoorten groot is en dus is de verscheidenheid in bloem- en plantgrootte ook enorm. Men kan planten onderscheiden waarbij de bloemen aan de voet van een volgroeide scheut ontstaan en men kan planten herkennen waarbij de bloemen tussen de bladscheden van een onvolgroeide scheut verschijnen. Verder zijn er Maxillariasoorten die dicht op elkaar staande pseudobulben hebben en soorten waarbij er een lange wortelstokachtige scheut ontstaat waardoor de bulben ver uit elkaar staan.

Maxillaria kweken

Vanwege de verschillen binnen dit geslacht zal men altijd voorzichtig moeten zijn met het naleven van specifieke kweekadviezen voor Maxillariaplanten. De aanwijzingen die hier worden gegeven dienen dan ook als richtlijn en kunnen aangevuld worden met uw eigen kweekervaringen. De verzorging van Maxillaria is doorgaans echter niet bijzonder lastig en voor Maxillariaplanten gelden veel dezelfde regels als bij de meeste andere epifytische orchideeën. Maxillaria prefereert veel indirect zonlicht en een hoge luchtvochtigheid welke men kan bereiken door middel van benevelen en door de planten in groepen te houden. Het mooie van de planten is dat de meeste goed op schors gekweekt kunnen worden (zelfs in de woonkamer, mits de schorsstukken iedere dag bevochtigd worden!). Sommige Maxillariasoorten kunnen behoorlijke afmetingen bereiken. Zulke planten zijn uiteraard niet echt handig om in de woonkamer op een schorsstuk te hebben, maar in een kas kunnen dit werkelijk imponerende planten worden. Om een Maxillaria dus in een goede conditie te houden is veel indirect zonlicht een noodzakelijkheid.

Verder hebben de planten in de groeiperiode een grote behoefte aan water, voedingsstoffen en veel frisse en bewegende lucht. Wanneer een plant goed verzorgd wordt kan een kleine plant in een jaar al een mooie afmeting bereiken. De temperatuur waarbij de meeste Maxillariaplanten het beste gedijen ligt beneden de gemiddelde temperatuur waarbij veel andere orchideeën (zoals Phalaenopsis) gekweekt worden. Hierbij moet gedacht worden aan dagtemperaturen van 15 tot 20°C en nachttemperaturen van 12 - 15°C. Dit betekent niet dat deze planten daardoor onmogelijk in een woonkamer of serre zijn te houden. Het is alleen dat dit de meest ideale omstandigheden zijn. De planten waarbij de bloemen verschijnen tussen de bladeren van een onvolgroeide bulb zullen vroeger in het jaar bloeien dan de planten waarbij de bloemen voortkomen uit de basis van de volgroeide bulb.

Een iets droger substraat en lagere nachttemperaturen kunnen de bloei bevorderen, maar dit is geen absolute noodzakelijkheid. Waar men wel goed op moet letten is de watergifte tijdens de ontwikkeling van de knoppen. De knoppen van de meeste Maxillaria zijn nogal gevoelig voor rotting. Geef de planten tijdens deze periode dus op de pot water en benevel voorzichtig of zorg voor voldoende luchtbeweging zodat het achterblijvende water snel verdampt en zo de knoppen niet kan schaden.
Over het algemeen moet een Maxillariabloem het niet hebben van zijn grootte, maar van zijn uiterlijk. Kijk maar eens goed naar een bloem (soms is een loupe geen overbodige luxe), het kunnen werkelijk juweeltjes zijn. Een andere aardige bijkomstigheid is het feit dat een aantal Maxillariaplanten zeer aangenaam en aromatisch kunnen ruiken. Goede voorbeelden hiervan zijn Maxillaria picta (ruikt romig) en Maxillaria pumila (ruikt kaneel-achtig).

#1814

Auteur: Jan Dekker