Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/lysionotus_pauciflorus

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 5 maart 2021

Lysionotus pauciflorus: een nieuwe groenblijvende plant

Een nieuwe groenblijvende plant: Lysionotus pauciflorus

bladeren en bloemen van de Lysionotus pauciflorus

De Lysionotus pauciflorus behoort tot het geslacht Gesneriaceae waaronder ook de ons bekende Streptocarpus. Er zijn ongeveer 25 Lysionotus soorten waarvan er 23 in China voorkomen. In de volgende landen komen ze voor: Bhutan, China, N India, S Japan, Laos, Myanmar, Nepal, N Thailand en N Vietnam.

Lysionotus pauciflorus is een wintergroene plant die in de zomer rijkelijk bloeit in de maanden juli en augustus. De plant wordt maximaal 30 cm hoog.

Omdat de plant wintergroen blijft, moet hij in een lichte kamer of kasje overwinteren. In de sporadische artikelen wordt gezegd dat hij matig winterhard is maar dit is in Nederland nog niet voldoende uitgetest. Deze winter worden een aantal planten buiten gezet om de winterhardheid te bekijken. Tijdens de wintermaanden moet de plant niet te nat worden gehouden omdat hij dan verrot.

In het voorjaar kan de plant buiten gezet en wordt matig water gegeven. Om de plant goed in conditie te houden moet om de 14 dagen mest worden gegeven.

Omdat de plant erg rijk bloeit kun je het beste om de 2 jaar de grond verwisselen en de potmaat vergroten.

De vorm van de plant kan gemakkelijk beïnvloed worden door de plant regelmatig te snoeien zodat hij de juiste vorm blijft behouden.
Hij kan ook erg goed als hanging basketplant worden gebruikt waardoor de bloemen nog beter uitkomen.

De bloei van de plant is overweldigend en de bloemen zijn ca.4 cm lang en aan de buitenkant wit van kleur vaak met een paarsblauwe schijn. De binnenkant van de bloem is gestreept. Na de bloei ontwikkelen zich zaaddozen met zeer fijn zaad. Als de zaadjes uitkomen heb je een massa aan kleine jonge planten.

Af en toe kom je een verkeerde naam tegen nl: Lysionothus i.p.v. Lysionotus.
De plant is momenteel verkrijgbaar bij Wim Timmermans.( www.wimtimmermans.nl)

#2099

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl