Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/lycopeen_in_tomaten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 12 augustus 2020

Rood - symbool voor passie en vitaliteit

Lycopeen in tomaten

Rood doet altijd denken aan passie, aan vitaliteit, aan gezondheid, aan kracht. Psychologen onderkennen in rood het verlangen naar passie, ambitie, ontplooiing en levenskracht. Dat zie je onder meer symbolisch in de grafische voorstelling, logo's of symbolen gebruikt door diverse organisaties zoals bijvoorbeeld het Rode Kruis, de rode loper voor VIP's, of het rood als kleur van de kers op de taart...
Volgens sommige antropologen zou rood het eerste kleur zijn dat de mens zag omdat men vooral van rijpe vruchten en bessen leefden die meestal rood kleurden.

In Zuid- en Midden-Amerika is de kleur zo belangrijk dat het woord 'rood' in sommige oude talen hetzelfde betekent als het woord 'kleur'. Geen toeval misschien dat de tomaat afkomstig is van Peru?
In het Chinees wordt 'rood' vertaald door 'hong'. En wie dan de atlas openslaat en even kijkt naar steden met een rode naam, is toch wel verrast over de populariteit van 'rode' steden aldaar.
In de middeleeuwen was bij ons de karmijnrode kleur voor kledij een 'must' bij de rijke standen, en wat later vond het 'rouge' ingang. Cosmetica die op z'n minst een schijn van gezondheid moest wekken.

Lycopeen in tomatenHet rood van de tomaat is niet alleen onderwerp voor historische en psychologische speculaties. Het is zelfs een bron van gezondheid en voortdurend wetenschappelijk onderzoek.
Tomaten danken namelijk hun kleur aan een natuurlijk pigment, het lycopeen. Het pigment vormt zich tijdens de rijping van de vrucht. Hoe roder de tomaat, hoe hoger de concentratie aan lycopeen.
Het pigment behoort tot de groep van de carotenoïden, een groep die ook aanwezig is in andere rode of oranje groenten- en fruitsoorten zoals wortels, paprika's...

Lycopeen is een antioxidant en zou bescherming bieden tegen o.a. prostaatkanker en ook hart- en vaatziekten. Antioxidanten hebben de eigenschap dat ze vrije radicalen kunnen binden en in die zin onschadelijk maken. Want die vrije radicalen kunnen behoorlijk wat schade toebrengen aan lichaamscellen, soms met een tumorgroei tot gevolg. Volgens sommige onderzoeken zou lycopeen ook het verouderingsproces van de huid kunnen vertragen en de verminderde vruchtbaarheid van mannen verbeteren.

Lycopeen zit in verse tomaten en in alle bereidingen op basis van tomaten (tomatensoep, tomatensaus, ketchup...). Opvallend is wel dat de opname van lycopeen groter wordt als de tomaat licht gestoofd wordt. Dat heeft te maken met de afbraak van de celwand van de tomaat tijdens het verhittingsproces waardoor meer lycopeen vrijkomt. Anderzijds wordt onder de invloed van de warmte het lycopeen omgezet in een andere vorm die door de mens gemakkelijker wordt opgenomen.

Daarnaast bezit de tomaat nog gezonde eigenschappen: een mooie portie vitamine C, mineralen en vezels. Bovendien is de tomaat caloriearm: slechts 11 kcal per 100 gram. Daardoor past de tomaat in elk gezond dieet!

Bron: Lava

#3077

Bron: Lava