Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/lisdodde-gevaarlijk-voor-waterdichting-vijver

Tuinadvies

Toon alles uit: "Vijverplanten"

Lisdodde kan gevaarlijk zijn voor de waterdichting van uw vijver

Lisdodden of rietsigaren zijn grote producenten van biomassa. Ze groeien in grote, homogene bestanden op oevers van stromend en stilstaand water, soms permanent of voor de helft onder water. Ze vermenigvuldigen zich vooral vegetatief door onderaardse uitlopers. Dit gebeurt in snel tempo zodat ze al gauw de ondiepe wateren domineren. In een seizoen kan een populatie lisdodden zich meer dan verdrievoudigen.

lisdodde vijver

Lisdodden of rietsigaren

Opgelet: Lisdodde kan zich uitzaaien en daardoor is het mogelijk dat deze te agressieve planten spontaan in uw vijver komen groeien. Om problemen met de waterdichting te voorkomen is het aangewezen deze planten zo snel mogelijk te verwijderen. Volwassen planten zijn uiteraard gemakkelijk te herkennen aan de 'sigaren'. Jonge planten zijn ook niet zo moeilijk te herkennen: de bladeren zitten strak om de bloeistengel heen, net als bij prei. Men noemt dit een rijdende bladstand.

De overvloedig in onze natuur voorkomende grote Lisdodde (Typha latifolia) en kleine Lisdodde (Typha angustifolia) zijn helemaal niet geschikt om toegepast te worden in normale tuinvijvers. Inheemse grote Lisdoddes groeien agressief en woekeren verschrikkelijk. Hun rhizomen kunnen op termijn waterdichtingen beschadigen. Zowel de breedbladige als smalbladige lisdodden kennen een zeer explosieve groei die reeds vroeg in het voorjaar plaatsvindt. Op één jaar tijd kunnen de wortels een opper vlakte tot 3 m diameter koloniseren.

We kunnen voor tuinvijvers beter gebruik maken van de in Japan ontwikkelde cultuurvorm Typha latifolia ‘Variegata’ die met zijn groen-wit blad de aandacht trekt. Deze vorm groeit beduidend minder agressief en is, mits men ietwat moeite doet, vrij eenvoudig onder controle te houden. Wel is hij niet altijd 100% winterhard.

Typha latifolia ‘Variegata’

Typha latifolia ‘Variegata’

Voor algemene vijvertoepassing kunnen wij de dwerglisdodden aanbevelen die geen problemen geven, namelijk: Typha laxmanii (hoogte 90 cm, plantdiepte 3-18 cm), Typha minima (slechts 40-80 cm hoog, plantdiepte 2 - 10 cm), Typha gracilis (hoogte 80 - 100 cm, plantdiepte 0 - 15 cm) en Typha martinii (hoogte 80 - 100 cm, plantdiepte 2 – 15 cm). Deze laatste drie soorten hebben zeer fijne bladeren en zijn gemakkelijk te onderhouden. Ze staan zelfs leuk op de voorgrond van een vijverbeplantingsplan als 'gordijntje'.


#4070

Bron: Helder Vijveren