Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/libellen_en_waterjuffers_naar_de_tuin_lokken


https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 25 mei 2022

Libellen en waterjuffers naar de tuin lokken

In onze regio's komen ongeveer 50 soorten libellen voor. Deze worden opgedeeld in 5 families, afhankelijk van hun uiterlijk, kleuren of lichaamsbouw. (glazenmakers, rombouten, bronlibellen, glanslibellen en korenbouten).
De soorten die voorkomen zijn in stijgende lijn want steeds meer worden waarnemingen gedaan van libellen die van oorsprong in zuidelijkere gebieden voorkomen. Deze nieuwe soorten lijken zich ook hier te kunnen voorplanten waardoor stabiele populaties voorkomen.

Vaak worden waterjuffers ook onder libellen gerekend. Dat is niet correct want er is wel degelijk een verschil tussen deze twee soorten. Libellen hebben een robuuster en vaak breder achterlijf. De vleugels van de juffers zijn alle 4 gelijk, dit in tegenstelling tot de libellen, die hebben ongelijke vleugels.
Een ander verschil is dat libellen in rust hun vleugels meestal spreiden, juffers vouwen ze dan weer samen. De ogen van libellen zijn groter en vormen bijna 1 geheel, bij juffers staan deze aan de zijkanten van de kop.

Wat kan je doen om libellen te lokken naar jouw tuin?

libellenHet leven van een libel speelt zich grotendeels in en om het water af, de eerste vereiste om libellen te lokken naar jouw tuin is om een waterpartij te hebben. Een strakke koivijver is niet de lievelingsplaats van libellen, ze houden van natuurlijkere waterpartijen met veel planten.

De eitjes van de libellen worden vaak onder water gelegd, of in stengels van planten. Eenmaal uitgekomen voeden de larven zich gedurende 1 of meerdere jaren met allerhande waterdieren die kleiner zijn dan de larve zelf. Grotere larven weten zelfs af en toe kleine visjes te verschalken. 

Aangezien larven jagen op het zicht is het van groot belang dat het water helder is. In troebel water zul je dus vrij weinig libellen zien passeren. Bovendien moet het water zuurstofrijk zijn voor de larven. Daarom zijn vijvers met veel zuurstofplanten aangeraden. Fonteinkruid, hoornblad of waterpest zijn enkele voorbeelden.

Het meeste libellen krijg je ook wanneer er geen vis in de vijver zit. De larven zijn een lekkernij voor vissen, we zorgen er dus best voor dat deze niet worden opgegeten.

Libellen eten insecten. Vliegjes, motjes, muggen maar ook vlinders of soms soortgenoten. Daarom is het belangrijk dat er naast een waterpartij ook nagedacht wordt over een plaats waar veel vliegende insecten naartoe komen. Vlier lok veel zweefvliegen, maar ook andere zoals leverkruid en hemelsleutel zorgen voor veel aanwezige insecten.

De meest voorkomende soorten libellen en juffers

De soorten die je het meest zal tegenkomen in onze regio's zijn de blauwe glazenmaker, bloedrode heidelibel, gewone pantserjuffer, weidebeekjuffer, houtpantserjuffer, ...

Van links naar rechts: de blauwe glazenmaker, bloedrode heidelibel, gewone pantserjuffer
Van links naar rechts: de blauwe glazenmaker, bloedrode heidelibel, gewone pantserjuffer

Stekende libellen? Een fabeltje!

Het wordt vaak gezegd dat libellen mensen kunnen steken. Dat is echter een fabeltje want libellen hebben gewoon geen angel om te steken zoals een wesp of een bij heeft. Bijten zullen libellen ook al niet doen aangezien hun kaken niet sterk genoeg zijn om door menselijke huid heen te bijten. Vang je een libel, dan kunnen ze happende bewegingen maken, maar dat is eerder een reflex dan een verdedigingsmechanisme.
Libellen kunnen dus niet steken.

#5696Karel

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon