Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/leuke_tuinklusjes_in_de_lente

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 25 juni 2021

Leuke tuinklusjes in de lente

Langzaam is de tuin uit zijn lange winterslaap ontwaakt. Overal schiet fris groen uit grond en takken en de tuin bloeit weer! Het tuinjaar begint met prachtige, vrolijke, felle en zuivere kleuren. En het ruikt zo lekker buiten! Dat komt door die heerlijke voorjaarszon die de grond opwarmt, de verse zuurstof uit het jonge, met volle teugen ademende blad, de zachte bloemengeuren.

Kleine planten om te hebben die nu prachtig bloeien
Een hele serie planten is nu heel mooi in de tuin, maar ook leuk in potten en bakken op het terras of balkon. Denk aan anemoontjes, vergeet-me-nieten, blauwkussen of randbloemen (Aubrieta), scheefkelk (Iberis), de winterheide bloeit ook nog, maagdenpalm (Vinca), viooltjes, muurbloemen, Primula’s, wildemanskruid (Pulsatilla) en heel veel bol- en knolbloeiers zoals narcissen, blauwe druifjes, hyacinten, kleine irissen, tulpen. Geniet ervan. Heeft u ze nog niet in de tuin of op uw balkon? Koop ze dan nu bloeiend in pot! U hoeft ze zeker niet te missen.

Even heel praktisch
Zelfs tijdens lage temperaturen groeien algen en wieren al. Die vormen een gevaarlijk gladde, groene aanslag op vochtige plekken, zoals terrastegels en -stenen, schuttingen en trapjes. Haal die laag weg. Er zijn chemische middelen tegen, maar flink schrobben met water en zand of een hogedrukspuit werken ook prima. Het wordt er niet alleen weer mooi door, maar u voorkomt er misschien ook ongelukken mee.

Uw vijver
Een vijver komt in maart-april weer langzaam tot leven, afhankelijk van de buitentemperaturen. In maart kunt u dus nog prima een nieuwe vijver aanleggen. Dan ligt het volle vijverseizoen nog voor u. In maart en april kunt u een bestaande vijver weer klaarmaken voor het nieuwe seizoen. Schoon de afgestorven plantendelen op. Plant en verplant. Maak zo nodig de hele vijverbodem schoon. Bewaar de dieren die uit de vijver komen (en de planten die u wilt bewaren) dan tijdelijk in emmers en teilen die u met het vijverwater vult. Zet ook de pomp weer in het water en maak de (bio)filterinstallatie schoon. Half mei kunt u ook vorstgevoelige vijverplanten zoals waterhyacinten en lotus in de vijver brengen. Als het vijverwater langzaam warmer wordt, mag u ook de vissen weer voorzichtig gaan voeren.

 

Kinderen vinden het prachtig
We bedoelen: zelf zaadjes zaaien, plantjes zien kiemen die ze helemaal zelf mogen verzorgen en als er daarna bloemen of vruchten aan komen is het echt een groot wonder voor ze. Het moet wel graag een beetje snel gaan. Daarom is het zelf telen van spruitgroenten altijd een groot succes. Tuinkers (ook wel sterrenkers genoemd) bijvoorbeeld. Dat kiemt razendsnel, zelfs op een laagje natte watten op een schoteltje, en je kunt er van smullen. Een oud trucje om het nog leuker voor ze te maken: laat ze het zaad in de vorm van de eerste letter van hun naam zaaien!

Tuintips om nu nog uit te voeren:

  • U kunt vanaf maart allerlei eenjarige planten, groentesoorten en kruiden voorzaaien in potten en bakjes onder plastic of glas en in huis. Veel van die soorten kunt u straks prima tussen de sierplanten verder opkweken. Mooi en lekker!
  • Geen hagen snoeien zolang de vogels erin kunnen broeden! Doe dat ervoor (maart) of erna (juni).
#3394

Bron: PPH - Plant Publicity Holland