Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/leucothoe_winter_terrasplant

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 6 maart 2021

Verrassend bont blad in de winter met groenblijvende heesters

Is het geen plaatje: zo’n groep kleine heestertjes in verschillende bonte kleuren? Rode, geelbonte en lichtoranje tinten blad steken mooi af tegen de donkergroene achtergrond van de lancetvormige bladeren.


Winters bont blad verrast

De bieder van al dit moois is de Leucothoe. Het is een kleine, groenblijvende heester, die zich in de herfst gedraagt als een toverbal. De lancetvormige bladeren verkleuren, afhankelijk van de soort, van donkergroen naar allerlei roodtinten, roze of lichtgeel. Een groepje van deze heestertje doet het niet alleen goed in de tuin maar ook in een pot op het balkon of terras.
Het plantje bloeit in mei met witte bloemetjes, die verraden dat de Leucothoe verwant is aan heide. Net als heide houden de heestertjes van zure grond. De Leucothoe heeft overigens een hekel aan tocht.

De Leucothoe dankt een groot deel van zijn charme aan de prachtige, vlammende verkleuring van het blad in het najaar.
Het is ook een welkome aanvulling voor op het winterterras, want de planten zijn goed winterhard. Het heestertje is verwant met heide en houdt, net als heide, van zure grond. En wie een groot exemplaar heeft met veel mooie uitlopers: de takken doen het heel goed als decoratie in boeketten en bloemstukken.

Potvormen
Bij zulke vurige planten horen de potten qua kleur meer op de achtergrond te blijven om de sfeer niet te bederven.
Speel daarom met de potvorm. Het is een sport om ‘in kleur’ leuke en interessante potten te vinden, die bij elkaar passen.
Let er wel op dat ze tegen vorst bestand zijn.
En een tip met het oog op de winter: Bekleed de pot van binnen met noppenfolie, zodat de aarde uit kan zetten bij vorst. Tegelijkertijd wordt hierdoor de wortelkluit beter tegen vorst beschermd.

#1817

Bron: PPH - Plant Publicity Holland