Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/leren_composteren

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 24 september 2021

Composteren kun je leren.

Composteren kun je leren.

Hoe begin ik eraan?

Afhankelijk van de grootte van je tuin, kies je een systeem van thuiscomposteren.

Zoek voor je compostproject in je tuin een plekje met een onverharde ondergrond, dat enkele uren (ochtend)zon krijgt.

Plaats het compostvat op een zevental betonnen trottoirtegels waartussen je enkele centimeters ruimte laat. Leg onderaan op de bodemplaat van het vat een dikke laag luchtig materiaal: houtsnippers, fijne takjes, houterige stengels van vaste planten, dennennaalden, …

Nu kun je beginnen met de verwerking van je tuin- en keukenresten. Enkele vuistregels:

  • Zorg voor een goede afwisseling van 'bruin' en 'groen' materiaal: groen materiaal heeft weinig structuur, maar een hoog vochtgehalte (vb. gras en groenteresten); bruin materiaal is droog en stug, maar zorgt voor structuur (vb. stro, houtsnippers).


 

  • Vermijd grote hoeveelheden van eenzelfde materiaal. Snij grof materiaal (vb. koolstronken, preibladeren, volledige uien en uitgeperste, halve sinaasappels) in kleinere stukken.
     

  • Gebruik wekelijks de beluchtingsstok in het compostvat. Prik hem op een vijftal plaatsen in het composterend materiaal, draai een kwartslag en trek hem weer naar boven. Zo maak je schouwen waardoor de lucht bij de zuurstofminnende compostorganismen komt.

  • Zorg voor voldoende vocht en zuurstof, maar laat het composterend materiaal niet te nat worden.

Je kan het vochtgehalte heel makkelijk controleren: neem een handvol halfverteerde compost en pers het samen in je hand. Kan je er helemaal geen vocht uitknijpen dan is het materiaal te droog. In dat geval moet je de compost bevochtigen. Kruipt de compost tijdens het samendrukken als een platte brij tussen je vingers, dan is het materiaal veel te vochtig. Je kan dan best wat structuurmateriaal toevoegen. Zie je wat vocht tussen je vingers verschijnen maar behoudt de compost nadien zijn luchtige structuur, dan is de vochtigheid optimaal.

Als het vat bijna vol is, moet je het ‘omzetten’. Verwijder de romp van het vat en leg het deel van de compost waarin nog veel wormen actief zijn, opzij met een riek. Verteerde compost kun je meteen gebruiken. Het resterende materiaal meng je grondig dooreen en breng je opnieuw in het vat. Vergeet niet eerst opnieuw een laag luchtig materiaal op de bodem te leggen!

#629