Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/lentekriebels?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 27 november 2020

Lentekriebels & tuintrends 2014

lentekriebels

De dagen worden langer, de zon laat zich wat vaker zien en de tuin ontwaakt uit zijn winterslaap. ’t Is duidelijk, de lente zit in de lucht. Hét moment om voor dat heerlijke lentegevoel te zorgen, binnen én buiten!

Laat je woonkamer knallen!


Met enkele knalgele narcissen schijnt de zon ook in huis. En wat dacht je van een verzameling blauwe druifjes of hyacinten? Hoe koeler ze staan, hoe langer je geniet van de prachtige bloei.De trend van vrolijke kleuren zet zich ook in 2014 verder. Wat frisse accenten zoals een hip tafellaken, kleurrijke kussens en potten met vrolijke bloeiers zorgen voor minikleurexplosies in je interieur.

  • De begonia zorgt voor een retrotoets. Haar snoepjeskleuren ogen extra vrolijk in een felle pot.
  • De weelderige bloemen van de hortensia brengen je zo in lentestemming. Is hij uitgebloeid? Geef hem een tweede leven in je tuin. Zorg voor een schaduwplekje en geef de eerste weken veel water.
  • De blauwe, witte of roze klokjes van de campanula zijn echte blikvangers. Wat water, elke twee weken wat plantenvoeding en een lichte plek, en deze opvallende bloeier is tevreden.
  • Op 21 maart, de eerste lentedag, geven De Madammen bij Radio 2 alvast het goede voorbeeld. De studio wordt omgetoverd tot een deugddoende bloemenkamer met lentebloeiers in vrolijker kleurtjes.

Lentekuur voor kamerplanten

In de lente beginnen kamerplanten volop te groeien. Trakteer ze op een flinke onderhoudsbeurt. Dompel de pot een kwartier lang onder in een emmer en los wat vloeibare mest op in het water. Zo krijgen je planten een flinke dosis voedsel mee. Spant de plant in zijn pot of laat hij zijn kopje hangen? Tijd om hem te verpotten!

 

Genieten van het voorjaarszonnetje

Geen betere plek om de eerste zonnestralen te pakken dan het terras. Trek naar buiten, geniet van de warme zon en ga aan de slag met de mooiste lentebloeiers.

  • Viooltjes laten zich niet doen door een vorstprik en zijn onbetwiste bloeikampioenen. Geweldig toch? Knip uitgebloeide bloemen weg en geniet van de bloei tot de zomer.
  • De sleutelbloem (Primula) blijft een topper. De combinatie van de paarse, gele, rode, roze of witte bloemblaadjes met het geel hart is prachtig. Er bestaan zelfs tweekleurige soorten.
  • De witte, rode of roze madeliefjes (Bellis) combineren gemakkelijk met andere planten. Geef ze niet te veel water en verwijder uitgebloeide bloemen en gele blaadjes.

Lenteschoonmaak in de tuin

Wat is er gezonder dan een dagje in de tuin werken? Bovendien valt er heel wat te beleven: de bomen, bloemen en planten komen weer tot leven en er mag een heleboel gesnoeid worden. Tijd om de handen uit de mouwen te steken! Verwijder het winterdek en afgestorven materiaal uit je borders. Voorzie een goede basisbemesting. Vaste planten mogen nu de grond in (als het niet vriest). Ook bomen en struiken kan je planten. Rozen en laatbloeiende heesters mag je nu snoeien. Wordt het wat warmer? Dan gaat je gazon opnieuw groeien. Gras maaien kan vanaf half maart.

 

#4269

Bron: Groen van bij ons