Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/lentegroen_in_de_keuken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 26 september 2020

Lentegroen in de keuken

Nu het steeds dichter bij de lente komen, kriebelt het om de winterkost te vervangen door lekker licht groen. Als basis kropsla, aangevuld met knapperige radijsjes, pittige lente-uitjes en superfood peterselie.

Kropsla

Oersla

KropslaHaar melkachtige sap gaf haar de Latijnse naam lactuca (melk) en de Franse benaming laitue. Grieken en Romeinen gebruikten sla als geneesmiddel. Het sap lijkt op dat van papaver en er werd eenzelfde verdovende effect aan toegeschreven. De Romeinen aten sla altijd aan het einde van de maaltijd om de spijsvertering te bevorderen.

Kopen & bewaren

 • Kijk als je sla koopt altijd naar de bladeren, die moeten stevig en fris zijn. Omdat sla voor 92% uit water bestaat, is ze erg broos en verwelkt ze snel. Bekijk ook even de snijkant onderaan: hoe bleker hoe verser. 
 • Maak de blaadjes los, laat even staan in ruim water met een scheutje azijn (zo ben je meteen ook eventuele beestjes kwijt), spoel na in zuiver water en zwier voorzichtig droog. Doe ze over in een glazen kom en dek deze goed af met vershoudfolie.  Zo kan je sla - als ze zeer goed vers is - een drietal dagen in de koelkast bewaren. Neem uit wat je nodig hebt en dek opnieuw goed toe. Vervang de folie als er teveel condens op staat.
 • Verpieterde sla krik je op door de blaadjes in ijswater te leggen of door ze (opnieuw) te spoelen in water met een scheutje azijn.

In de keuken

 • Kropsla heeft een zachte smaak. Traditioneel wordt fijngesneden kropsla toegevoegd aan gestoofde erwtjes en je kan er een lekkere slasoep van maken.
 • Scheur slablaadjes in plaats van ze te snijden met een mes of schaar, zo vermijd je dat er bruine randjes ontstaan. 
 • Maak sla slechts vlak voor het opdienen aan met vinaigrette, zo blijft ze krokant. Zorg er ook voor dat de smaak van de vinaigrette die van de sla niet gaat overheersen.

Radijsjes

Pepersmaak

RadijsjesHet eetbare knolletje van de radijsplant is het dikkere deel van de ondergrondse stengel van de plant. Het knolletje heeft een wat scherpe, peperachtige smaak en geeft natuurlijke 'power' aan salades.. Liggen in het groenteschap vooral rode bolletjes, er zijn ook rood-witte, gele, roze en zelfs donkerpaarse radijsjes.

Kopen & bewaren

 • Radijsjes worden steeds in bundeltjes verkocht. Kijk na of het loof fris groen is en de bolletjes zelf stevig aanvoelen.
 • Wil je radijsjes ca. 1 week bewaren, snij dan het loof af en leg ze in een papieren zak in de groentelade van de koelkast of in een koele kelder of berging. Haal dan telkens de radijsjes af die je nodig hebt.
 • Slap geworden radijsjes kan je opnieuw knapperig maken door ze een tijdje - gewoon voelen - in ijskoud water te leggen.

In de keuken

 • Radijsjes hoef je niet te schillen. Verwijder wel worteltje en - als je ze niet als aperitiefhapje geeft - loof. Echt fris loof kan je fijn snipperen en als smaakmaker gebruiken in salades.
 • Radijsjes eet je best rauw. Kleine exemplaren uit het vuistje, de wat grotere kan je in plakjes snijden en verwerken in een salade of als topping bij een broodje..

Lente-uitjes

Jong groen

Lente-uitjesLente-uitjes behoren tot de Allium cepa-varieteit, de 'gewone ui' dus. Uien vormen een stevige stengel met ondergronds één wortel die zich langzaam tot een ronde bol ontwikkelt waarin de plant haar voedselvoorraad voor de winter opslaat. Eet je deze uien heel jong, dan verschilt hun smaak dag en nacht van die van grote 'volwassen' uien.

Kopen en bewaren

Lente-uitjes zien er een beetje uit als mini-prei. Ze zijn slank met een intens witte ranke wortel en mooi groene stengel. Koop lente-uitjes steeds zo vers mogelijk, draai ze in vershoudfolie en bewaar ze in het groentevak van de koelkast.

In de keuken 

Hun frisse, pittige smaak komt rauw het best tot zijn recht. Snipper ze fijn en meng wit en groen, groen is iets bitterder. Gebruik de mengeling in salades of voeg ze op het allerlaatst - warm verliezen ze snel hun smaak - toe aan woks, stoofschotels of pasta.


Peterselie

Kopen en bewaren

PeterseliePeterselie koop je het best los of in een potje, met wortel.

In de keuken

 • Is het een vast onderdeel van het 'bouquet garni' samen met tijm, laurierblaadjes en een teentje look. 
 • Een echte smaakmaker in salades, soepen, sauzen en eiergerechten. Voeg het wel pas op het laatste moment toe, laat het zeker nooit meekoken want dan verliest het zijn smaak en wordt het bitter. 
 • Meng je samen met bieslook en knoflook - allemaal fijngesnipperd - door zachte boter voor een lekkere kruidenboter.
 • Peterselie vervangt ook perfect basilicum in pesto.
 • Gefrituurde krulpeterselie is een must bij garnaalkroketjes.
#5037

Bron: Flandria