Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/lente_met_bloemen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 28 september 2021

Een vrolijke lente vol bloemen om van het voorjaar te genieten

Weg met winterse somberheid

Leve de lente!

Eigenlijk wisten we het al. Maar wetenschappelijk onderzoek heeft het nu ook aangetoond: van bloemen word je vrolijk. Ze geven positieve energie waarvan je zelfs drie dagen later nog goed gehumeurd bent. En wanneer je bloemen van iemand krijgt, blijk je spontaner en socialer gedrag te vertonen dan bij het ontvangen van andere cadeaus. Heel verstandig dus om het nieuwe jaar vrolijk te beginnen. Tulpen, narcissen, hyacinten en blauwe druifjes lachen je tegemoet. Deze, en vele andere bloeiende bolletjes zijn al vanaf januari, in potjes, volop te koop bij tuincentrum en bloemist. Ondanks het minder goede weer kun je dan toch al van het  voorjaar beginnen te genieten!

Wetenschappelijk onderzoek
We worden vrolijk van bloemen. Maar waarom eigenlijk? Mensen houden van dingen die de zintuigen stimuleren. Bloemen prikkelen verschillende zintuigen tegelijk; het oog door hun symmetrische vormen en kleur, reuk wordt gestimuleerd door de geur en de tast door de hoge aaibaarheidsfactor van bloemen. Maar er is nog een verklaring waarom we van bloemen vrolijk worden: associatie met prettige dingen. Als kind ervaar je namelijk al dat bloemen horen bij bijzondere momenten in het leven. En de vrolijkheid die de lente brengt, associeer je dus met lentebloeiers als sneeuwklokjes, blauwe druifjes, krokussen etc. Kortom, tijd om de winterse somberheid te laten verdwijnen. Bezorg jezelf een vrolijke voorjaarsbui!

Lentebloeiers
Reeds vanaf januari zijn de lentebloeiers al te koop. Het aanbod is verrassend groot; van witte narcissen, gele tulpen en roze hyacinten tot aan paarse kievitsbloemetjes, blauw-witte anemoontjes en knalblauwe irisjes. En je geniet er langer van dan je denkt. Als ze zijn uitgebloeid geef je ze gewoon een plekje in de tuin. De meeste soorten zullen namelijk het volgend voorjaar weer een vrolijke lente brengen. Overigens kun je deze bloeiende bolletjes ook direct in de tuin planten. Ze kunnen een paar graden vorst prima aan. Zet de bloemetjes dus maar buiten!

#1436

Bron: IBC