Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/lelies_voor_trouwlustigen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 13 april 2021

Lelies voor trouwlustigen

lelies voor huwelijk

Het voorjaar is voor de meeste trouwlustigen hét moment om te gaan trouwen en dat betekent in die periode ook extra vraag naar lelies. Van oudsher spelen bloemen een belangrijke rol bij die ceremonie. Vooral witte soorten waren in trek omdat die symbool staan voor puurheid en onschuld.

Witte lelies hebben daarbij het voordeel dat ze heerlijk geuren. Inmiddels wordt het bloemgebruik bij het huwelijk steeds kleurrijker.
Dat ook dan vaak voor lelies wordt gekozen komt enerzijds doordat er steeds meer gekleurde soorten op de markt komen.

Een andere belangrijke reden is het gevoel dat deze bloem bij consumenten oproept. De lelie staat voor 'het complete leven' .

De stijlvolle bloem wordt gezien als een vorm van verwennen en om uiting aan je spiritualiteit te geven. Allemaal zaken die erg passen bij 'de mooiste dag van je leven'.

Kleurenpalet

Bloemisten werken graag met lelies vanwege de mooie bloem, het fraaie kleurenpalet en omdat er soorten beschikbaar zijn met stelen tot wel 1,5 meter lengte. Het feit dat de donkere stampers van de lelie vlekken kunnen maken op de trouwjurk wordt in de praktijk ondervangen door de stampers er eenvoudig uit te knippen.

Geurenpalet

Lelies zijn het gehele jaar door verkrijgbaar met een piek voor Lilium Longiflorum, de kelklelie van begin zomer tot in de nazomer. Het geurpalet biedt voor elk wat wils. De Aziatische Hybriden verspreiden weinig tot geen geur. Longiflorum heeft een zoete en niet al te opdringerige geur. De Oriental Hybriden zijn de sterkste ruikers, die verspreiden een zoete, kruidige geur.

Tip

lelie trouwboeket

  • Het stuifmeel van de meeldraden kan vervelende vlekken op kleding maken. Verwijder de vlek met een droge borstel. Een natte doek maakt de vlek alleen maar erger. Het kledingstuk kan ook enkele uren in zon en wind buiten gehangen worden.
  • Stuifmeelkorrels van het bruidskleed verwijderen lukt ook met behulp van plakband, meerdere keren na elkaar een stukje plankband op het stuifmeel doppen, het stuifmeel kleeft dan aan de plankband en niet aan de bruidsjurk.
  • Als je het stuifmeel wenst te verwijderen, beperk je dan tot het stuifmeel zelf en laat de helmdraad en stamper staan. De bloem ziet er dan minder beschadigd uit. 
  • Zet lelies nooit in de volle zon.
  • Snij de bloemsteel op gewenste lengte met een scherp mes om een gave snijwonde te verkrijgen.
  • Bewaar lelies in water met snijbloemenvoedsel, dit voorkomt bacteriegroei, bevordert de bloei en gaat vroegtijdige vergeling van het blad tegen.
#4814