Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/lelie_soorten_lelies

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 23 januari 2021

Lelies in de tuin

Populaire naam: Lelie
Familie: Liliaceae
Oorsprong: Noordelijk halfrond


Lilium longiflorum

Bloemkleur: verschillende kleuren

Bloeiperiode: juni - augustus

Hoogte: 70 -100 cm

Plantdiepte: 15 cm

Plantafstand: 30 cm

Boltype: bol


Lilium speciosum heeft een kleinere bloem maar wel erg sierlijk en geurt ook nog.
De plant geeft erg veel broedbollen.
 

Lichtomstandigheden: gedeeltelijk in de schaduw gedurende de dag is geen probleem. Het is aan te raden om het lage gedeelte van de plant in de schaduw te zetten. Lelies houden van koude voeten.

Toepassingen: borders, verwilderingstuinen, bakken en potten. Als lelies zich thuis voelen, verwilderen ze zelfs in de tuin.

In China en Japan staan lelies al duizenden jaren op de eettafel. Op het eiland Santorini is aardewerk gevonden met lelieafbeeldingen, zo ook op Minoan Kreta. Zonder enige twijfel is de lelie een bloem met een lange historie.


Lilium papilliferum een zeer fraaie rode lelie.

De Madonna lelie - Plinius, een Romeinse naturalist, schreef dat olie werd gemaakt van de bladeren van de Madonna lelie (Lilium candidum). Andere verhalen melden dat de Grieken deze bladeren gebruikten om op wonden te leggen en tegen slangenbeten. Tot de 17e eeuw bleef deze lelie in gebruik voor medische redenen. Later werd de plant ook bekend om cosmetische redenen. Gemengd met honing werd de Madonna lelie gebruik als smeersel tegen rimpels. In tegenstelling tot dit bovenstaande werden in het Oosten de bollen van de meer botanische lelies gebakken en gegeten zoals aardappelen.


Lilium duchartrei is een fraaie kleine lelie

Meer plant tips: Lelies zijn zeer goed te gebruiken in borders. Ze zijn perfecte partners voor vaste planten. Dit is niet bijzonder want lelies gedragen zichzelf als vaste planten in een tuin. Er zijn veel kleuren waardoor er altijd een geschikte kandidaat te vinden is voor iedere tuin. Voorbeelden waarmee lelies goed combineren zijn: Salvia nemorosa, diverse Aconitum soorten, Anchusa azurea, Erigeron cultivars, Aster amellus, Echinops bannaticus, de hogere Geranium species, Polemonium en Veronica longifolia.


Lilium formosum. Deze uit China afkomstige lelie heeft bloemen van zeker 20 cm lang en 15 cm breed. Hij heeft een heerlijke geur.

Lelies voor in de tuin en als snijbloem komen in alle vormen en soorten voor.
De drie bekendste groepen zijn:

  • Lilium longiflorum, klassieke witte trompetvormige bloemen, de bloem ruikt heerlijk.
     

  • Aziatische lelies hebben sterke stengels, met veel knoppen. De bloemvorm is simpel met 6 bloembladen. De kleuren van de aziatische cultivars varieren van pasteleln tot rood, oranje, tot geel en wit.
     

  • Oriental lelies, zijn bekend om hun enorme grote bloemen, heerlijke maar zware geur en diepe kleuren.

Echt wilde soorten zijn niet meer verkrijgbaar hoewel deze vanuit de historie meer geschikt zijn voor de tuin.

#2573