Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/lekkere_salade_met_vergeten_groenten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 19 september 2019

Lekkere salade met vergeten groenten

Dat we nog steeds niet voldoende fruit en groenten eten, is jammer genoeg nog altijd een feit. Dat we in onze streken kieskeurig zijn als het om voedsel gaat, is eveneens een feit. Dat we graag tafelen en aan die tafel ook graag veel variatie zien, staat eveneens geboekstaafd als 'historisch erfgoed'.

Neem nu de vergeten groenten. Een verzamelnaam voor groentesoorten die een generatie of twee terug bijna dagelijkse kost waren, maar beetje bij beetje 'vergeten' werden. De wereld werd groter, er werd meer geëxperimenteerd, de voorkeur ging van zoet naar zoeter, de fusiekeuken was in opmars...  En al deed men bij tijd en wijle nostalgisch als het om 'grootmoeders' keuken ging, er waren weinig consumenten die nog vertrouwd waren met warmoes, postelein, aardpeer, rode biet, pastinaak of een raap.

Maar tijden zijn als slingers: ze keren altijd terug naar hun oorsprong. En daarom staan vandaag, als enorm gezonde en boeiende variatie, de vergeten groenten op het menu in deze heerlijke salade met vergeten groenten.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1/2 kleine pompoen 
  • 1/2 bot raapjes 
  • 1 koolrabi 
  • 1 preiwit 
  • 1 pastinaak 
  • 1 verse rode biet 
  • 1/2 bakje champignons 
  • 4 handenvol postelein 
  • 1 klein bokaaltje peren op grootmoeders wijze 
  • 4 plakjes gerookte ham 
  • een scheutje sesamolie 
  • 1 dl rode wijnazijn 
  • boter 
  • peper en zout 
  • grof zeezout

Salade met vergeten groenten bereiden:

  • Snijd alle groenten met uitzondering van de pompoen in julienne en gaar de groenten in kokend water.
  • Snijd intussen het vruchtvlees van de pompoen in partjes.
  • Giet de geblancheerde groentjes af en verfris ze onder koud stromend water tot ze volledig afgekoeld zijn.
  • Doe wat geklaarde boter in de pan en bak er de partjes pompoen in. Kruid met grof zeezout.
  • Stoof de peren in wijnazijn.
  • Haal de julienne van groenten even door warme boter. Roer er de postelein door.
  • Schik alle groenten met de peertjes op het bord en werk af met de saus.
#3697

Bron: Flandria