Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/leiheesters_soorten_klimplanten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 9 december 2021

Leiheesters en klimmende vaste planten

Leiheesters

Van de heesters die lange, slappe takken hebben, is een aantal geschikt als leiplant. Alle leiplanten moeten stevig worden aangebonden omdat ze geen klimorganen hebben. Ze laten zich het beste toepassen tegen een muur of schutting. Eén van de bekendste is winterjasmijn, Jasminum nudiflorum. Bloeit vanaf eind november tot in maart, onderbroken door eventuele vorstperioden. Als de plant erg groot wordt kunnen de oudste takken helemaal worden weggesnoeid.


Winterjasmijn / Jasminum nudiflorum

Een oude bekende is de Cotoneaster horizontalis, die vooral sierwaarde heeft door z'n oranjerode besjes. Eveneens vanwege de bessen kan vuurdoorn (Pyracantha) worden aangeplant en geleid. De oranjegele 'Golden Charmer' is een aanrader, evenals 'Orange Charmer' met grote kleurrijke bessen.


Pyracantha 'Orange Glow'

Wie van zachtblauw houdt kan voor Amerikaanse sering (Ceanothus) kiezen, bloeit in mei-juni. Ook de witte Japanse dwergkwee, Chaenomeles japonica 'Alba' is mooi als leiheester, heel apart. Van kardinaalshoed komt de bladhoudende soort Euonymus fortunei als wintergroene leiheester in aanmerking. Het blad is goud- of zilverbont. Grootbladig: 'Sunshine' (goudbont), 'Emerald Gaiety' (zilverbont); kleinbladig: 'Emerald 'n Gold' (goudbont), 'Variegatus' (wit, 's winters rood aangelopen). Nog een voorbeeld is de klimroos die beter leiroos zou kunnen heten. Rozen haken zich wel enigszins met hun stekels aan oneffenheden vast, maar echt klimmen doen ze niet, ze maken alleen extreem lange scheuten die kunnen worden geleid en vastgebonden op plekken waar u dat wilt.


Rosa 'Barock' - Klimroos

Klimmende vaste planten

Bij de Clematissen is een aantal dat zich gedraagt als vaste plant. Ze klimmen matig en bloeien vrij laat omdat ze eerst vanuit de grond scheuten moeten ontwikkelen.
Voor ons klimaat is één passiebloem geschikt, Passiflora caerulea. Op een beschutte en zonnige plek kan ook de ivoorwitte 'Constance Elliott' buiten groeien. Een echte vaste plant is Europese hop, Humulus lupulus. De vrouwelijke planten dragen prachtige hopbellen, maar daardoor bestaat wel de kans dat ze zich uitzaaien. Dat is niet het geval bij de geelbladige vorm 'Aureus', een mooie bladplant met veel groeikracht. Aantrekkelijk vanwege z'n roze, rode of witte bloemen is Lathyrus latifolius. Helaas geuren ze niet. De plant wordt niet hoger dan 1,5 m.


Na de bloei verschijnen aan de Passiflora caerulea eetbare eironde vruchten

#2493