Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/led_verlichting_serre_kas

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 25 januari 2022

Led-belichting in de tuinbouw is een nieuwe innovatie met toekomstperspectieven

Gaan led’s het winnen?

Bloemen- en plantenproducenten en toeleveranciers van de sierteelt in de EU zijn niet vies van innovatieve technische toepassingen. Innovatie van zowel nieuwe cultivars als van technische producten die het productieproces verbeteren en/of efficiënter maken is meer en meer een belangrijke exportproduct geworden.


Led-belichting bij snijrozen

Een nieuwe innovatie is het gebruik van led-belichting in de tuinbouw. Het is zeker niet zo dat de bekende hogedruknatriumlampen zullen verdwijnen, maar er wordt nu al gesproken van systemen die van beide belichtingstypen gebruik maken. De hogedruknatriumlampen bevorderen de groei, terwijl met de led-belichting het gewas heel precies gestuurd kan worden.

Proeven worden nu uitgevoerd op een aantal bedrijven, waaronder een bedrijf dat rozenplanten produceert voor de teelt van snijrozen. Daarnaast vinden proeven plaats op een gerberabedrijf en een rozenproductiebedrijf.

De industrie heeft zich inmiddels ook op de led-belichting geworpen en er zijn inmiddels al meerdere bedrijven die hun led-installatie als proefopstelling bij producenten hebben hangen.

Het grote voordeel van de led-belichting heeft alles te maken met duurzaam ondernemen: energiebesparing ten opzichte van hogedruknatriumlampen. Omdat planten voornamelijk rood en blauw licht uit het spectrum gebruiken voor de fotosynthese kan de rest van het licht worden weggelaten. Hierdoor kan meer dan de helft aan energie worden bespaard, misschien wel tot 75%. Bij hogedruknatriumlampen is er geen keuze: die geven altijd het hele spectrum af. Ook gaan led’s tot vijf maal langer mee dan hogedruknatriumlampen.

Groot voordeel is dat bij gebruikmaking van led’s het gewas tot in detail is te sturen. Uitgangsmateriaal heeft weer ander licht nodig dan snijbloemen die ook in bloei moeten komen. Met led’s is dat geen probleem.

Overigens is er al lang geen sprake meer van led’s zoals die in allerlei sfeerverlichting wordt toegepast voor consumentengebruik. In de tuinbouw is sprake van ‘power-led’s’ die een veel hogere lichtopbrengst hebben. Vooral deze ‘power-led’s’ zijn in korte tijd sterk verbeterd.

#1864

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl