Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/lavandula_planten_lavendel

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 19 juni 2021

Lavendel - Lavandula officinalis gebruiken in de keuken als lavendelsuiker, lavendelhoning

Lavendel in de keuken:

Kan ik lavendel (Lavandula officinalis) in de keuken gebruiken? En of! Lavendel kan je voor allerlei leuke gerechten gebruiken.

Saus
Lavendel smaakt nogal sterk door. Daarom mag je er zeker niet teveel van gebruiken. Een paar stippeltjes lavendelbloemen in een saus zorgen voor een verrassende smaak.

Lavendelhoning
Vermeng eens een pot vloeibare honing van 250 g met een halve kop lavendelbloemen. Laat ze er 14 dagen inzitten. Smeer de honing dan op je boterham. Heerlijk!
Als je niet van een uitgesproken lavendelsmaak houdt, begin dan een 1/4 kopje.

Lavendelsuiker
Je kan ook lavendelsuiker maken door een potje te vullen met een vingerdikke laag geplukte lavendelbloemen. Daarover doe je dan een laag suiker van 1 cm dik met daarbovenop weer een laag lavendelbloemen. Laat dit 4 weken op een warme plek staan. Als je wil vermijden dat de lavendelbloemen verkleuren, zet ze dan in de schaduw. Deze suiker kan je gebruiken om desserts een tikkeltje anders te laten smaken.


Hoort lavendel ook thuis in de EHBO-kast?
Lavendel was vroeger al erg in trek. De kalmerende en desinfecterende werking van dit kruid stond bij onze voorouders hoog aangeschreven.

Hildegarde van Bingen had niets dan lof voor lavendel. Zij schreef dat deze plant voor alle kwalen goed was omwille van haar zuiverende werking.
Dodoens schrijft in de 16de eeuw: "Het isch de herschenen ende senuewen aenghenaem". Als je in die tijd hoofdpijn had, hielp meestal wat etherische lavendelolie op je slapen. Een zenuwachtige kuch en andere nerveuze klachten kon je verhelpen met lavendelhoning. Als je elke dag 's morgens, 's middags en 's avonds zo'n lepeltje op je tong liet wegsmelten, genas je de op de zenuwen werkende kuch.

Ikzelf doe altijd een beetje etherische lavendelolie op de plek, waar ik me verbrand heb. Dat ontsmet en neemt dadelijk de pijn weg.

Ik heb af en toe last van vieze geurtjes in de woning. Wat kan ik daartegen doen?
Gedroogde lavendel kan je op een schoteltje aansteken. Het smeult zoals wierook, brengt een goede geur in huis en ontsmet de kamer. Je kan de gesnoeide lavendeltakjes ook bewaren voor in het vuur van de open haard.

Doe enkele druppels lavendelolie in de verdampers die aan je radiatoren hangen. Het ruikt zomers en werkt ontspannend. Je slecht of overspannen humeur zal er wel bij varen.
Neem eens een stukje huishoudpapier en doe er wat etherische lavendelolie op. Leg het op de plek waar het niet zo lekker ruikt. In je kast, koelkast
Een druppel etherische lavendelolie tussen de bladzijden van een saai, muf ruikend leerboek kan ook helpen om je erdoor te worstelen.

 

#1553

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be