Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/lavandula_of_lavendel

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 18 januari 2022

Lavendel: oorsprong, oogstwijze van de bloemen, snoeien lavendel, soorten lavandula,...

Lavandula angustifolia
lavendel

Deze goed winterharde, kleine sierheester tref je aan in heel veel tuinen. Het is dan ook een dankbare plant vanwege de sterk aromatische bladgeur en de lavendel behoudt ook zijn grijsachtige bladeren het hele jaar door.
In het Middellandse Zeegebied waar de lavendel zijn oorsprong kent, was het reeds een favoriete plant bij de Grieken en de Romeinen. Toen wist men al dat lavendel goede eigenschappen bezit zoals ontsmettend, kalmerend, pijnstillend,... In die tijd namen de rijke Romeinen zich maar al te graag een bad vol frisse lavendelgeuren.

De wetenschappelijke plantenbenaming 'Lavandula' is dan ook afkomstig van het woord 'lavare' of wassen. Heel vaak treft je echter de foutieve benaming 'Lavendula' aan, waarbij men de link legt naar de lavendel.
In de Middeleeuwen werd de lavendel gedroogd en gebruikt om in de huizen rond te strooien om op die manier het ongedierte en de muggen te weren en het huis zuiverder te doen geuren. Met lavendelwater probeerde men in die tijd ook de stank van de open riolen in de straat te camoufleren.

De planten bloeien met massa's violetpaarse opstaande bloemaren op lange stelen en dat vanaf juni tot eind juli. Tijdens de bloei wordt lavendel druk bezocht door vlinders (vooral koolwitjes) wat voor extra leven in de tuin zorgt.
Indien je zelf lavendelbusseltjes wil maken om in de kleerkasten te hangen of tussen de kleren te leggen, dan kun je de lange bloemstengels best afsnijden vooraleer de bloemen volledig open staan. Doe een elastiek rond de lavendelbosjes en hang ze te drogen. Gebruik hiervoor geen touw, want als de stengels drogen en een beetje krimpen zouden ze los komen te zitten en op de grond vallen. Bij een busseltje met een elastiekje gebonden zullen de gekrompen stengels wel vast blijven zitten in de mee krimpende elastiek.

Meer info over Lavandula angustifolia uit onze online plantengids.

Kenmerken van Lavandula angustifolia - Lavendel
Familie : Labitatae - lipbloemenfamilie
Bloeikleur : paars, roze, wit, violetblauw
Bloeimaand : juni, juli
Bladkleur : zilvergrijs
Hoogte : 30 - 50 cm in snoeivorm. Indien niet gesnoeid tot 80 cm
Wintergroen : Bladhoudend
Winterhardheid : Goed winterhard
Standplaats : Zon
Soort gewas : Heester
PH bodem : Kalkminnend
Speciale kenmerken : Geurende bloem, Droogbloem, Kruid, Haagplant, Bijen aantrekken, Vlinders aantrekken, Opvallende bladeren
Habitat : Droge bodem, Normale bodem

Lavendel is een halfheester die heel geschikt is bij het aanplanten van lage hagen of in de tuinen om plantvakken mee op te vullen. Ze bezitten smalle grijze bladeren en staan dan ook zoals alle grijsbladige planten het liefst op een droge en zonnige standplaats. De plant is met zijn stevige, vierkante stengels en smalle, grijze bladeren enorm goed bestand tegen de felle zon. Voor lavendel mag die bodem dan ook nog kalkrijk zijn en liefst ook een goed water doorlatende bodem tijdens de winter. Lavendel houdt van een jaarlijkse portie zeewierkalk.


In augustus kun je de lavendel al wat fatsoeneren door de uitgebloeide bloemaren en het onregelmatige groen weg te knippen.

Vanaf half maart kun je de planten diep terugsnoeien tot een tien cm boven de grond. Zorg er wel voor dat je nog groene scheutjes of uitlopertjes ziet onder het snoeiniveau. Oudere planten die al jaren niet meer gesnoeid werden mag je niet te drastisch gaan insnijden omdat die onderaan hun stengels GEEN slapende ogen meer bezitten. Jongere planten of jaarlijks goed gesnoeide planten bezitten onderaan wel die slapende ogen die na de snoei worden geprikkeld om nieuwe scheuten te vormen.
Indien je jouw lavendel jaarlijks snoeit zoals hierboven beschreven, dan gaat uw lavendel zeker zo'n 10 jaar mooi blijven. Daarna zijn deze wel aan vervanging toe.
Bezit je lavendel die al meerdere jaren niet meer werd gesnoeid, dan kun je deze vanaf eind september tot half april uit de grond halen en heraanplanten in een veel diepere put zodat de twijgen terug een twintigtal cm boven de grond uitsteken. Op die manier kun je een oude houtachtige lavandel die onderaan kaal is toch nog een verjongingskuur geven.

Lavandula angustifolia wordt ook in de keuken gebruikt maar moet wel met mate gebruikt worden.
Samen met dille, bonenkruid en salie is dit zeer lekker voor een kruidenboter.
De jonge bladpunten kunnen in de soep, salades, vis, gevogelte meekoken en worden voor het opdienen verwijderd.
De smaak van lavendel is zoet en zeer sterk.

Enkele cultivars van de Lavandula angustifolia:

 • 'Alba': wit

 • 'Rosea': roze

 • 'Munstead': lila

 • 'Dwarf Blue': lila

 • 'Hidcote': violetblauw

De twee cultivars die in de tuincentra het meest worden aangeboden zijn:

 • Lavendula angustifolia 'Hidcote' met zijn grijze smalle blaadjes en violetblauwe bloemen. Deze cultivar bloeit ook beduidend langer door tot in september.
   

 • Lavendula angustifolia ' Munstead' met det lilablauwe bloemen en bloeit met massa's bloemaren maar de bloeiperiode is hierbij vrij kort.

Mooi te combineren met rozen, Calamintha, Geranium, Origanum, Salvia

Andere talen

 • Engels: common lavender
 • Frans: lavande
 • Duits: echter lavendel, lavendelkraut
 • Italiaans: lavanda
 • Spaans: lavanda
 • Portugees: alfazema

Zie ook: lavendel: stekken, plantafstand, snoeien, gebruik en toerisme

#1485

Auteur: Kurt Vossaert