menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 28 maart 2024

Laurier of Laurus nobilis

Laurier in potLaurier (Laurus nobilis) is een van Vlaanderens topsierteeltproducten. Vandaar dat hij veel aandacht krijgt op het Belgisch paviljoen op de internationale tuinbouwtentoonstelling Floriade in het Nederlandse Venlo (5 april tot 7 oktober). De bolvormige en pyramidevormige Vlaamse laurieren staan in mooie roestkleurige cortenstaal bakken op het loungy terras. Ook op jouw balkon of terras staat deze solide plant wellicht beeldig. 

Een laurierboompje staat symbool voor liefde, een associatie die terug te voeren is op een oude Griekse legende. In het Middellandse Zeegebied maakte deze plant 3000 jaren geleden al furore, maar inheems is hij er niet. Laurier komt oorspronkelijk uit Perzië. In de Renaissance bereikte de laurier ook onze streken en tegen het einde van de negentiende eeuw was de streek van Brugge al wereldvermaard om haar laurier. Vandaag zijn er nog steeds enkele familiebedrijven gespecialiseerd in laurierteelt. Deze bedrijven dragen vakmanschap en kwaliteit hoog in het vaandel. De Vlaamse laurierkwekers hebben een aanvraag ingediend voor een Europese erkenning van hun product.

De Vlaamse laurier wordt met grote zorg gekweekt. Pas wanneer de boompjes vijf jaar oud zijn en aan alle kwaliteitseisen voldoen, worden ze op de markt gebracht. 
De laurier heeft een statige verschijningsvorm en is uiterst geschikt om het bordes, de voordeur, het balkon of het terras aan te kleden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en: een bolboompje op stam of gesnoeid als kegel. Je kan ook kiezen voor laurier met een getorste stam.

Laurier heeft glanzend wintergroene, leerachtige bladeren en een dichte bladerkroon. Het blad is zeer aromatisch wanneer het wordt gekneusd en is daarom ook erg populair in de keuken. In het voorjaar bloeit hij met onopvallende geelachtige witte bloemen. Een goed verzorgde laurier kan in pot gemakkelijk 100 jaar oud worden.


Laurier in topvorm

  • Plant laurier in goede potgrond. Potgrond die neutraal tot lichtzuur is en wat klei bevat is ideaal.
  • Zorg voor een goede drainage door onderaan in de pot een laag potscherven of kleikorrels te leggen.
  • Laurier is in ons klimaat niet winterhard. De potten moeten dus ’s winters verhuizen naar een koele, vorstvrije ruimte. Wacht hiermee tot eind oktober-begin november. Geef in de winter slechts af en toe water. De plant mag vrij droog staan maar de kluit mag niet uitdrogen.
  • Vanaf mei mag de plant terug naar buiten. Zet hem op een lichte plaats uit de wind en geef hem af en toe een traagwerkende meststof. 
  • Geef regelmatig water zodat de kluit nooit uitdroogt. In warme periodes dagelijks gieten.
  • Snoeien doet u best tussen november en maart, en een tweede keer eind juni. Zo blijven de planten mooier in model. Gebruik een scherpe schaar en knip de twijgen door tussen de blaadjes.
  • Om de drie à vier jaar moet de laurier verpot worden. Laat de wortels intact en gebruik telkens een iets grotere pot.
Terug naar boven icoon