Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/latijnse_benaming_van_bloemen_en_planten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 2 maart 2021

Latijnse benaming van bloemen en planten

Hibiscus syriacus Coelestis
Hibiscus syriacus Coelestis

Planten worden sinds de dagen van de Zweedse botanicus Carolus Linnaeus (in 1761 vanwege zijn werk in de adelstand verheven) onderverdeeld in divisies, die weer in klassen, klassen in orden, orden in families.
Die worden weer in geslachten onderverdeeld en geslachten in soorten.
Dat is grofweg hoe er sinds Linnaeus zijn boek Species Plantarum publiceerde (1753) naar de indeling van planten wordt gekeken.
Vroeger alleen op basis van de uiterlijke kenmerken, tegenwoordig ook op basis van het genetische materiaal.

Een heel interessante familie die deze maand alle aandacht krijgt is de kaasjeskruidfamilie. Het zegt u misschien niets, maar als u weet dat bijv. de katoenplant ertoe behoort, wordt het al een stuk aansprekender. Ook de tropische okra, waarvan de zaadpeulen vaak in pakketten roerbakgroenten zitten verwerkt, hoort bij de kaasjeskruidfamilie. Net zoals heel veel prachtige sierplanten.Bijvoorbeeld Abutilon, Malva, Althaea en Alcea, Lavatera en Hibiscus.

Als u naar de bloemen kijkt ziet u meteen de familieovereenkomst: de bloemen van de bekende Chinese roos (een kamerhibiscus) en Abutilon (prachtig bloeiende kuipplanten, bijv. de driekleurige ‘Belgische vlag’) lijken sterk op elkaar. Dat geldt iets minder voor de tuinhibiscussen (H. syriacus en H. thuringiaca) waarvan ook cultivars bestaan die met massa’s veel kleinere, gevulde bloempjes bloeien. De grote blauwe, witte (soms met rode vlek) of roze bloemen van andere cultivars met hun in het midden tot een buis vergroeide meeldraden, herkent u wel onmiddellijk.
Sommige vormen ongesnoeid struiken tot wel 4 m hoog. Maar forse snoei is geen probleem; ze bloeien er niet minder rijk door. Prachtstruiken zijn het en bloemenkleurkeuze genoeg!

Lavatera (een eigen Nederlandse naam is er niet) kent éénjarige soorten en vaste planten, waarvan sommige struikachtig uitgroeien tot wel 150 of 175 cm hoog. Ze bloeien overdadig in de periode juni-september met roze, rode, lila, witte enz. bloemen. Snoei de hybridecultivars ieder jaar in april diep terug, dan herhaalt het kleurenfeest zich daarna in alle hevigheid! 


Lavatera thuringiaca Barnsley

De echte kaasjeskruiden (Malva) zijn één- en tweejarige en vaste planten, waarvan o.a. het overblijvende muskuskaasjeskruid (M. moschata) met massa’s trossen helderroze bloemen in juni-augustus heel bekend is (60 cm hoog). Heel mooi zijn ook M. sylvestris ‘Primley Blue’ en ‘Marina’ met grote bloemen in een bijzondere tint blauw (75 cm hoog).
Heemst (Althaea officinalis) is een bekende tot wel 150 cm hoge, inheemse tuinplant met viltig behaard blad, die in juli-september met clustertjes bleekroze bloemen bloeit. Heemst verdraagt zoute lucht. De verwantschap met de tweejarige stokrozen (Alcea rosea) is overduidelijk.
De laatste kent ook iedereen. Geen cottage garden zonder stokrozen! Alle soorten houden van een zonnige groeiplek en voedzame grond.

Nog meer leden van de kaasjeskruidfamilie!
Het verrast u misschien, maar ook de linden (Tilia-soorten) horen erbij. Zelfs de enorme Afrikaanse en Australische broodboom baobab (Adansonia), de cacaoboom (Theobroma), de kapokboom (Bombax) en de heilige boom van de Tahitianen: de strandpopulier (Thespesia).
Een prachtfamilie, die kaasjeskruiden!

Lavatera olbia Rosea
Lavatera olbia Rosea

Tuintips voor juli

  • Op tijd royaal water geven c.q. sproeien.
  • Maak afspraken voor de verzorging van uw planten/tuin tijdens vakantie.
  • Vang oorwormen weg bij dahlia’s (met een speciale oorwormenpot).
  • De tweede helft van juli is de beste planttijd voor Iris en Cyclamen.
  • Blijf het gazon maaien.
  • Eenmaal bloeiende klimrozen terugsnoeien (na de bloei).
  • Wilde scheuten bij rozen wegtrekken.
  • Ranken en scheuten van klimplanten leiden/aanbinden.
  • Controleer op luis en schimmels.
  • Draadalg uit de vijver verwijderen.
#3023

Bron: VLAM
www.vlam.be