
Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/last_van_slakken_nematoden
Slakken zijn zeer nuttige diertjes: ze zorgen voor het opruimingswerk in de tuin.
Eigenlijk eten ze alles, van dood organisch materiaal tot levende planten en kleine diertjes. Hun natuurlijke vijanden zijn egels, muizen, vogels, kikkers … Voor de tuinliefhebbers zijn slakken een ware gruwel: ze vreten immers aan bladeren van zowel sierplanten als groenten. Op deze manier kunnen ze hele planten stuk maken. Naaktslakken leven ongeveer 9 tot 12 maanden en één slak kan maar liefst tot 500 eitjes leggen.
Om je planten slakvrij te houden zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan ervoor kiezen om biervallen te plaatsen of je planten af te schermen, maar nog gemakkelijker is om natuurlijke aaltjes (nematoden) in te zetten.
Slakkenschade wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door naaktslakken. Ze planten zich ontzettend snel voort en zijn erg vraatzuchtig. Naaktslakken eten per dag tot 50% van hun eigen lichaamsgewicht. Huisjesslakken vormen minder een bedreiging voor jonge plantjes want zij eten vooral algen en plantenafval.
Tegen naaktslakken in de sier- en moestuin.
Deze minuscule parasiterende aaltjes kunnen ingezet worden ter bestrijding van naaktslakken in de sier- en moestuin. Ze dringen de slak binnen via natuurlijke openingen en scheiden er een bacterie af die de slak doodt.
Bestrijder: Phasmarhabditis hermaphrodita
Levenscyclus
Slakken zijn tweeslachtig en kunnen zich hierdoor heel erg snel voortplanten. Iedere slak is dus zowel mannelijk als vrouwelijk, maar kan zichzelf gelukkig niet bevruchten. Na het paren kan iedere slak echter wel eitjes leggen. Vanaf maart legt één slak een 300-tal eitjes. De ronde, doorzichtige eitjes worden in hoopjes onder het grondoppervlak of onder schors gelegd. Na een 3-tal weken komen de eitjes uit en vanaf dan begint de zoektocht naar smakelijke, jonge plantjes. Na 2 maanden is de slak volgroeid en geslachtsrijp. Een droge of strenge winter overleven ze niet, tenzij ze zich diep ingraven. Enkel de eitjes in de grond overleven.
Naaktslakken zijn licht- en droogtegevoelig. Daarom vind je ze vooral terug tijdens de nacht en bij vochtige omstandigheden ’s morgens en ‘s avonds. Overdag graven ze zich in of houden ze zich schuil op natte en donkere plekjes zoals bijvoorbeeld onder je bloempotten.
Toepassing