Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kweepeer_recepten_kweeperen


https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 17 mei 2022

Recepten met kweeperen zoals kweeperenjam, kweeperenlikeur, kweeperensiroop,...

Recepten met kweeperen (Cydonia oblonga):

Als je denkt: "Die kweepeerboom is de boom van mijn dromen en die wil ik nu onmiddellijk in mijn tuin," dan heb je eigenlijk weinig problemen. De kweepeerboom of kortweg kwee is een gemakkelijke klant. Hij wil wel niet voortdurend met zijn wortels in een plas staan, maar wie wil dat nu wel. Bovendien is dat zijn enige eis.De kwee is kort van stam, maar kan toch nog 12 meter hoog worden. Kort maar krachtig dus. De bladeren voelen zacht aan. De bloesems zijn enig mooi. Ze doen een beetje aan grote appelbloesems denken. Je kan eigenlijk het hele jaar door van kweepeer genieten.

kweeperen kunnen vanaf half september tot een eind in oktober worden geplukt.
De vrucht van de kweepeer geurt verrukkelijk en kan gebruikt voor verschillende bereidingen zoals o.a. compote, jam, marmelade, gelei, vruchtensap, taart, wijn en likeuren.

Kweepeerjam
Was de kweeperen en wrijf ze eerst goed over hun 'fluwelen' jas. Je kan de peren ook schillen, maar dan worden ze vlug bruin. (Als je je peren schilt, bewaar dan de schillen).
Snij de kweeperen in dunne plakjes. (Verzamel een potje kweepeerpitten in een glazen pot. Die heb je nog nodig voor een ander recept).
Overgiet met warm water tot er vier vingers water boven de kweeperenstukjes zit. Breng alles langzaam aan de kook. Prik er eens met je vork in, zoals je bij aardappels doet. Als ze zacht zijn, neem je de kookpot van het vuur en laat je alles een nachtje staan. Dan giet je alles in een neteldoek. Druk al het vocht er goed uit. Neem nu een liter vocht, doe er een halve kg geleisuiker bij. Volg de instructies op de verpakking en giet de kokend hete kweeperenjam in glazen bokaaltjes, boordevol. Doe het metalen schroefdeksel erop en zet de potjes op hun kop om af te koelen. Dan sluiten ze zich hermetisch.
Deze kweeperenjam is niet alleen heerlijk, hij stopt diarree en is een weldaad voor maag en darmen.
Tip 1: als je het sap van 1/2 citroen bij 1 liter sap doet om met de suiker op te koken komt de kweepeersmaak nog beter tot zijn recht.
Tip 2: Je kan de helft van je kweeperen vervangen door appels.

Bloemen van de kweepeer.
Kweeperen in bloei.

Kweepeersiroop
Kweepeersiroop maak je op dezelfde wijze als de jam. Op één liter vocht doe je een halve kilo gewone fijne, witte suiker.
Deze kweeperensiroop is heerlijk bij pudding, yoghurt, ijs, cake en droge witte wijn. Dat wijntje zal je misschien het meest interesseren. Wel, giet dan eerst kweepeersiroop, twee vingers hoog, in een wijnglas. Giet er koele witte wijn op en geniet met gesloten ogen.


Kweepeerlikeur
Doe de schillen in een glazen pot en giet er een lekker brandenwijntje over. Laat de pot zes weken rusten. Filter de likeur en doe op 1 liter vocht 350 g suiker. Nog eens drie weken wachten, er schudt er af en toe eens mee.
Kweeperenlikeur is lekker en goed bij een ongestelde maag maar overdrijf niet want dan heb je weer andere kruiden nodig.

Rijpe vruchten van de kweepeer of Cydonia oblonga

Kweeperenpitten-gel
Doe de gedroogde of de verse (=nog beter) kweepeerpitten in een potje. Overgiet ze met gewone oplegjenever, tot de pitten goed onder de drank zitten. Je mag de jenever zelfs tot 1 vinger dik boven de pitten gieten. Als je regelmatig met de pot schudt, vormt zich, na drie dagen, een slijmlaag op de pitten. Dat wordt perfecte zalf die ongemakken zoals kloven zienderogen verzacht.Je kan dit glazig slijm op ruwe handen en voeten smeren, want het werkt verkoelend en maakt de huid soepel.
Je kan het ook gebruiken voor doorligwonden, maar pas dan op want bij dit gebruik zou de jenever wel eens kunnen pikken. Als dat zo is, kan je een aftreksel van citroenmelisse maken. Dat giet je dan over de pitten in plaats van de jenever.
Het probleem is nu wel dat je de gel niet zo lang kan bewaren. Jenever-gel houdt daarentegen jaren lang.
Als de gel opgebruikt is, giet je gewoon weer wat jenever- of citroenmelisse-aftreksel over de pitten. Een paar dagen later heb je dan nieuwe gel. Laat de pitten dus gerust in de pot zitten. Je kan deze truc natuurlijk niet eeuwig blijven herhalen. Na een tijdje heb je nieuwe, ongekookte pitten nodig. Hou zo'n potje altijd bij de hand.

Zie ook Cydonia oblonga of kweepeer in onze plantengids.

#1674Daniëlle Houbrechts

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be

Terug naar boven icoon