Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/krulandijvie

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 29 september 2020

Krulandijvie, een uniek product

krulandijvie is erg in trek bij fijnproevers. De horeca schenkt veel aandacht aan 'groene producten' uit eigen streek met een jong, fris en vernieuwend imago. Fijne krulandijvie past perfect in dit verhaal. Ook specifieke marktvragen worden ingevuld! krulandijvie of frisée

teelt van krulandijvieArbeidsintensieve teelt
Krulandijvie of frisée wordt zowel onder glas als in open lucht geteeld, waardoor de groente nagenoeg het jaar rond beschikbaar is. De teelt van fijne krulandijvie of frisée is een hele uitdaging voor de teler. Het aantal Vlaamse telers is daarom beperkt. Het arbeidsintensieve van de teelt speelt daarin zeker een rol.
“Het planten gebeurt volledig manueel. Een zestal dagen voor de oogst worden de kroppen samengebonden om de lichtgroene, gekrulde hartbladeren te bleken. Het verwijderen van het elastiek en de sortering gebeuren ook met de hand. De oogstrijpe frisée wordt met de hand afgesneden en grondig gespoeld, zodat het product volledig vrij van teeltaarde wordt afgeleverd op de LAVA-veilingen. Vooral de 'gewitte' krulandijvie heeft een hoge marktwaarde”, legt Dominiek Keersebilck, commercieel directeur van Veiling REO uit.

Uniek, witgeel hart
De krulandijvie of frisée vormt een wat lossere krop met lichtgroene, gekrulde bladeren met fijn ingesneden bladrand en een witgeel hart. Wat de krulandijvie uniek maakt, is juist dat witgeel hart. Goede krulandijvie is van onberispelijke kwaliteit: supervers en stevige, uniforme kroppen met fijngekruld hart, zonder enige beschadiging of groenverkleuring en onberispelijk gepresenteerd.
Flandria voorziet in een kwaliteitsaanbod Dubbel Extra en Extra, met in elke kwaliteitsklasse een opsplitsing volgens kleur: gewit of niet. Voor moet het hart van de krulandijvie over ten minste een derde van de plant een gele kleur vertonen.

Frisse bewaring
Belangrijk voor de consument is de bewaring! Krulandijvie moet in zijn oorspronkelijke verpakking zo koel mogelijk (rond 1 °C) worden bewaard. Dek de kisten in de koelcel af om uitdrogen te voorkomen en vernevel af en toe lichtjes met koud water. Eventueel bruin snijvlak bijsnijden en zo nodig de buitenste bladeren wegnemen. Niet in de zon uitstallen. Zo bewaart de krulandijvie haar frisgroen uitzicht. Krulandijvie van kwaliteit bewaart nog drie tot tien dagen in de koelkast.

gerechten met krulandijvie klaarmakenGroeiende appreciatie
krulandijvie wordt door de betere restaurants fel gewaardeerd voor zijn mooie bordpresentatie en stevigheid: ook bij warme maaltijden blijft de groente kraakvers, krokant en bewaart een mooi uitzicht. De horeca schenkt veel aandacht aan 'groene producten' uit eigen streek met een jong, fris en vernieuwend imago. Fijne krulandijvie past perfect in dit verhaal. Ook de appreciatie van de consument groeit. Frisée met topkwaliteit is een blikvanger in het groenterayon geworden!

Fris, pittig met licht bittere toets
Frisée wordt naast zijn specifieke smaak ook gewaardeerd voor zijn fijne structuur. De blaadjes hebben een frisse, pittige smaak met een licht bittere toets op de achtergrond en zorgen voor een opgewaardeerd slaatje! Met fijne krulandijvie groeit de grote variatie voor zomerse slaatjes. Het belang van dit product groeit omdat ze steeds vaker wordt verwerkt in versneden, voorverpakte slamengelingen, als convenience een aantrekkelijk product.

Bijna jaar rond beschikbaar
Frisée wordt zowel onder glas als in open lucht geteeld, waardoor de groente nagenoeg het jaar rond beschikbaar is op de LAVA-veilingen. Het hoofdseizoen loopt door tot in de herfst. In de weken 31-35 kan de handel rekenen op 40.000 stuks per week, in de weken 36-39 nog 35.000 stuks per week.

#4036

Bron: Flandria