Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kruiden_uit_eigen_tuin_kruiden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 14 december 2019

Kruiden uit de tuin met enkele recepten

Lekker uit eigen tuin

 

Een takje tijm in het eten, muntblaadjes in de thee en een bosje lavendel in de linnenkast. Kruiden uit eigen tuin dat is puur genieten!

 

Smaakmakers

Verse kruiden uit eigen tuin zijn gezond en vooral erg lekker. Bovendien zijn ze rijk aan voedingsstoffen. Het is handig als de kruiden vlak bij de keuken te vinden zijn: in een (mini)kruidentuin, in de border of in een verzameling potten. Dat maakt het makkelijk om tijdens het koken even wat geurige, verse kruiden te plukken. Pure luxe, die begint in het vroege voorjaar en voortduurt tot in het najaar. Van wintergroene kruiden, zoals bieslook, rozemarijn en tijm, kun je zelfs het hele jaar door oogsten.

 

Theetuin

Water koken, een takje uit de tuin erbij en dan genieten van een geurige kop thee... Munt en citroenmelisse zijn bijvoorbeeld heel geschikt om lekkere, zomerse thee van te maken. Veel kruiden worden ook als thee gebruikt om hun geneeskrachtige werking.


Lieveheersbeestje op het bloeischerm van lavas - maggikruid (Levisticum officinale)

 

Kruidenboeket

Als ’s zomers de kruiden weelderig groeien, hoeft het gebruik niet beperkt te blijven tot culinaire doeleinden. Pluk eens een geurend kruidenboeket (leuk om cadeau te geven) of maak een kruidenkrans. Met verse kruiden kun je ook de buitentafel prachtig aankleden voor een zomers diner, bijvoorbeeld met rozemarijnkransjes om de servetten.

 

Zomergeur

Kruiden drogen is dé manier om de geur van de zomer nog even vast te houden. Geschikte kruiden zijn lavendel, rozemarijn, munt, citroenmelisse, tijm en salie. Pluk ze op een droge dag en hang de takjes in bosjes te drogen. Als ze droog zijn, kun je de bloempjes en blaadjes van de takjes halen en mengen tot een potpourri. Vul hiermee een kom voor in de (slaap)kamer of zakjes voor in de linnenkast. Stop ook eens wat gedroogde kruiden in een kussen op de bank. De geur komt vrij als je er tegenaan gaat zitten.


Kruiden zoals munt en basilicum kun je zelf in potjes houden.

 

RECEPTEN:

  • Salade met een handje tuin

Neem als basis een gemengde salade (kant-en-klaar of uit eigen moestuin). Meng daardoor een handvol tuinkruiden, zoals bieslook, basilicum, peterselie en selderij. Maak een dressing van olie, azijn, mosterd, honing, zout en peper. Meng de salade met de dressing in een grote kom. Voor een extra feestelijke salade: strooi (eetbare) bloemen over de salade, zoals bloemen van bieslook, komkommerkruid en Oost-Indische kers.

 

  • Kruidenboter

Meng 250 g zachte boter met een handvol fijngehakte kruiden en een teentje fijngehakt knoflook. Voor kruidenboter worden meestal bieslook en peterselie gebruikt, maar experimenteer ook eens aan dragon, majoraan, basilicum, rozemarijn of tijm. Breng op smaak met peper en zout. Zet de kruidenboter in de koelkast. Decoreer met een takje van een van de gebruikte kruiden.

 

  • Lavendelsuiker

Meng een flinke hand lavendelbloemetjes met 500 g witte, fijne kristalsuiker in een glazen, afsluitbare pot. Laat het mengsel een paar weken staan, zodat de geur van de lavendel in de suiker kan trekken. Zeef de suiker voor gebruik. Heerlijk in zoete desserts en gebak.

#2396