Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kruiden_paardebloemen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 20 oktober 2021

Kruiden: paardebloemen als vochtafdrijvend middel

Paardebloemen in de huisapotheek.

Vochtafdrijvende reiniger
Paardebloemen zijn echt wel nuttig. De bitterstof ‘Taraxine’ is verantwoordelijk voor de geneeskrachtige werking van de paardebloem. Wil je je spijsvertering, je lever en je nieren een beetje helpen bij het lente-opruimwerk, zet dan zes weken lang paardebloem op het menu. Je speekselklieren schieten wakker en produceren op volle toeren. Je maag en darmklieren weten niet goed wat er allemaal gebeurt en willen niet onderdoen. Wat je eet en drinkt, verteert dus stukken beter. De afvalstoffen verzamelen zich via de nieren in de urineblaas. En van daaruit kiezen zij het ruime sop...

Paardebloemen werken dus vochtafdrijvend. En weet je waarom de paardebloem een streepje voor heeft op andere diuretische (vochtafdrijvende) kruiden? Dit ‘gebenedijd artsenij’ onttrekt geen kalium aan het lichaam, wat andere vochtafdrijvers wel doen. Paardebloemblaadjes bevatten zelf veel kalium en vullen aan wat het lichaam verliest. Reumapatiënten hebben alle baat bij paardebloembladeren.
 

Koken met paardebloem
Hoe kan je de paardebloemen lekker op tafel brengen? Pluk de bladeren van de plant tussen maart en april voor ze in bloei staan. Dan hebben ze de nuttigste stoffen. Daarna kan je ze ook nog gebruiken, maar dan zijn ze taaier en minder waardevol. Als je geregeld blaadjes plukt, dan komen er nieuwe, verse, knapperige tevoorschijn.

Paardebloemsla

  • De groene, jonge paardebloembladeren zijn het lekkerst en het geneeskrachtigst op het moment dat de paardebloem haar gele bloem nog niet heeft bovengehaald. Fijngesnipperd tussen de sla smaken ze overheerlijk.

Paardebloem en ‘krepkessaus’

  • Je kunt de fijngesneden bladeren net voordat je de pan van het vuur haalt, ook toevoegen aan spetterende en sissende blokjes spek. Deze lekkernij is pas helemaal klaar als je ze overgiet met ‘krepkessaus’. Deze saus maak je zoals een witte saus maar in plaats van melk neem je azijn.

Paardebloem-hutsepot

  • Wie van hutsepot houdt, kan de paardebloemsnippers onder de aardappels husselen.

Paardebloem-delicatesse

  • De kleine ongeopende knoppen die midden in de rozetschoot liggen te genieten van de zon, zijn een ware delicatesse. Was ze en bak ze mee met ui en spek. Laat heel even stoven en voeg dit mengsel toe aan je rijstschotel. Lekker, een tikkeltje anders en gezond.

Paardebloem-pannenkoek

  •  Fijngesnipperde stukjes paardebloemblad in de pannenkoek (duizendblad, weegbree en brandnetel kunnen er ook nog bij) : heerlijk. Hoeveel kruidkoeken zou mijn grootmoeder zo gebakken hebben ? 

Laat je maar eens lekker verwennen door de paardebloem.
meer recepten om kruidig gezond te blijven, vind je op de receptenpagina

#228

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be