Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kruiden_klein_hoefblad?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 22 juni 2021

Klein hoefblad of Tussilago farfara: plantinfo, standplaats, opkweek, gebruik keuken, geneeskracht

klein hoefblad
klein hoefblad

Als het lente wordt kriebelt het bij mij. De energie stroomt door mijn aders en ik zie het weer helemaal zitten. Ik wil je graag even laten meegenieten van mijn klein hoefblad wandeling.

“Het is stil om mij heen. De muis is foetsie. Waar ze zat, merk ik plots een gele bloem. Niet te geloven, daar staat al een exemplaar van het klein hoefblad. Nog eentje dat bij het lentegezelschap komt aansluiten. Klein- hoefbladbloemen moet ik zeker verzamelen om hoestthee van te kunnen maken.

‘Tussilago farfara’, heet het kruidje in ’t Latijn.Tussilago heeft een taalkundige relatie met ons ‘hoesten’. De Romeinen wisten dus ook al dat het kruid goed was tegen keelgebulder. Moderne wetenschapslui hebben slijm en bitterstoffen in het kruid ontdekt en beamen de kennis van de Romeinen.

Klein-hoefbladthee zorgt ervoor dat de hoest minder prikkelt. Deze thee lost ook slijmen op. Maar te veel klein hoefblad is niet zo gezond. Daarom neem ik altijd een samengestelde kruidenthee voor hoesterige huisgenoten. Ik maak een mengeling van brandnetel, smalle weegbree en klein hoefblad. Door te veel klein hoefblad naar binnen te smikkelen zou je volgens sommige geleerden kanker kunnen krijgen.

Het laatste woord is daarover nog niet gezegd. Zolang je niet overdrijft en niet meer dan drie koppen per dag drinkt, is alles kits achter de klein-hoefbladrits.

Voor mijn grootschalige klein-hoefbladbladerenpluk zal ik nog wat moeten wachten. Die bladeren komen namelijk pas na de bloesemtijd genieten van het lenteleven. Ik droog die bladeren en gebruik ze voor thee.

Als mijn grootvader op zijn dooie gemakje bezig was in zijn tuin, rookte hij altijd een pijp. De tabak mengde hij met fijngesneden, gedroogde klein-hoefbladbladeren. ‘Dat geneest mijn astma,’ lachte hij dan. Ik geloofde hem op zijn woord. Het was ook zo’n lieve man ! Nu denk ik dat astmalijders wel baat kunnen vinden bij dit kruid, maar of al dat pijpgerook goed was ? Daar geloof ik niks van.

Uit “Daniëlle’s kruidenomnibus” De natuur ritselt haar geheimen.
Uitgegeven bij Lannoo. De nieuwe herdruk ligt nu in de boekhandel.

Klein hoefblad in de keuken

Ik geniet vooral van klein hoefbladjam en siroop. Ik wil je heel graag mee laten genieten.

Jam
Wat een naam ! Misschien even verklappen dat deze ronkende naam voor de februarigelei niets anders is dan de officiële naam van het klein hoefblad.

Eind februari staan de klein-hoefbladbloemen fier, geel en sober de wereld in te kijken. Pluk de gele bloemen en maak er een lekkere jam van.

Ingrediënten en bereidingswijze

2 handkommen (handen tegen elkaar) vol bloemen, wat suiker, 1,5 liter water, 2 citroenen en 2 sinaasappels.

Doe de bloemen in een kookpot. Zet ze net onder water. Doe er de oppervlakkig geschilde, in schijfjes gesneden sinaasappels en citroenen bij.

Laat 10 minuten op een heel zacht vuurtje staan. Neem van het vuur en laat een nacht trekken. Zeef de bloemen en druk het vocht goed uit in een neteldoek. Werk het vocht verder af, zoals je gewoonlijk jam maakt: met ‘minuutsuiker’, ‘pec’ of gewone suiker.

Tip
Als je 1 liter vocht met 1/2 kilo suiker zachtjes aan de kook brengt en dat kokendhete brijtje in omgespoelde glazen potten doet, dan heb je een lekkere siroop. Doe de potjes boordevol, zet het schroefdeksel erop en zet ze op hun kop weg.

Doe de siroop op pannekoeken, in yoghurt, op ijs of op fruitsla. Mmm...

Waar gedijt klein hoefblad het best?
Als je klein hoefblad in je tuin wil, zorg dan dat het niet woekert. Dat voorkom je door de wortelstokken in de lente op te graven en enkel de gewenste hoeveelheid planten te laten groeien.

Klein hoefblad houdt van volle zon of lichte schaduw. De plant groeit op arme grond of zware klei, maakt niet uit. Als het er maar vochtig is. Tot –20°C mag het vriezen, klein hoefblad blijft zijn mannetje staan. Het groeit meestal tot het 30 cm groot is. Het kan 45 cm breed worden.

En bovendien is jam van kleinhoefbladbloemen onwaarschijnlijk lekker.

#357

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be