Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kruiden_fruitlikeur

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 14 mei 2021

Fruitlikeur zelf maken van citroclemlikeur

Met weemoed terugdenken aan de voorbije zomer kan niet echt helpen bij een mild winterdipje. Bezig blijven en zelf een lekker drankje met een licht zuiders tintje maken is misschien een oplossing.

Clementines en citroenen in combinatie met wodka mengen volgens onderstaand recept is zeker een goed smakenpalet. De likeur zal veel voldoening verschaffen na een feestelijke maaltijd, de oranje gloed van het drankje zal menig tafel nog feestelijker verlichten! Kwaliteit en charme in een glas en bovenal ……zelf gemaakt!  

Ingrediënten

Voor het maken van 1,5 l likeur :

  • 1 l wodka van 45 °
  • 500 g clementines (bio)
  • 2 citroenen (bio)
  • 300 g suiker

 

Bereiding:

Was de clementines en citroenen goed vooraleer aan de bereiding te beginnen. Gebruik enkel clementines en citroenen waarvan de schil onbehandeld is (bio-winkels of gespecialiseerde warenhuizen).

De vruchten goed afdrogen, de schil van de vruchten er zeer dun afhalen (dunschiller), liefst helemaal geen wit van de schil gebruiken.

Doe de schillen in een glazen bokaal en voeg de helft van de wodka toe zodanig dat de schillen er goed onder zitten.

Pers daarna de clementines en één citroen uit.

Giet het geperste sap in een tweede glazen bokaal en doe de rest van de wodka er overheen.

Na ongeveer drie dagen kunnen de schillen uit de alcohol verwijderd worden (zeven), waarna dit ingrediënt bij het mengsel van het fruitsap met alcohol wordt gegoten.

Om de likeur helder te krijgen is één of tweemaal filteren (koffiefilter) voldoende. Voeg vervolgens de droge suiker toe en laat deze goed oplossen.

Na zes weken is de likeur klaar na (indien nodig) nog een laatste keer filteren. De afgewerkte likeur heeft een alcoholgehalte van 30°

 

Een royaal drankje, ideaal als afsluiter van een culinair etentje of gewoon om zo maar te genieten, want iedere passend moment is een feest (als je de baan nog op moet is het aan te raden eerst een BOB aan de haak slaan)! 

#439

Auteur: Wilfried Van Hecke