Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kruid_of_onkruid


https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 17 mei 2022

Kruid of onkruid?

Met vogelgekwetter en het eerste frisse groen kondigt de lente zich aan. In jouw tuin begint er vanalles te ontwaken. Misshien vraag je je bij al die sprietjes wel af: is dit nu onkruid of niet - en moet het eruit?

NIEUWE PLANTEN LOPEN UIT

kruid of onkruid door bärbel oftring

Elk jaar vindt er in de lente een wonder plaats. Daar waar al het groen afgestorven leek, ontwaken de planten ineens weer. 

Groene sprietjes schieten op uit de nog kale grond en de eerste blaadjes ontvouwen zich. Algauw volgen er nog meer blaadjes en zo wordt geleidelijk de gehele plant zichtbaar. Maar welke plant is het die zich daar in het zonlicht koestert? Bij vaste planten, die vaak jaren op dezelfde plek staan , weet je het meestal wel. Maar hoe zit het met die kale plekken, war je misschien zelf niets gepland hebt? Dit boek helpt je het antwoord op deze vraag te vinden. In de eerste drie hoofdstukken van dit interessante boek vind je de belangrijkste plantensoorten die in de lentein je tuinkiemen en uitlopen.

WAT DOE JE ER MEE?

Daarnaast wil Kruid of onkruid je ook helpen bij het bedenken wat je kunt doen met al die plantjes - onkruid of niet. Het kan namelijk ook een onkruid zijn dat eigenlijk heel welkom is omdat het ecologisch waardevol is, bijvoorbeeld als bijenplant. Of een onkruid dat heel mooi is om te zien en dat je in de keuken of de badkamer kunt gebruiken. 'Onkruid' is relatief!

WAT IS ONKRUID?

Hoewel een tuin door mensen wordt aangelegd en vormgegeven, is elke tuin ook een onderdeel van de inheemse natuur. Daarom gedijen in je tuin niet alleen planten die je er bewust neerzet, maar vinden ook heemplanten (inheemse wilde planten) - vooral de zaden daarvan - hun weg naar je tuin. Als de zaden kiemen, kunnen de planten zich er vestigen en uitbreiden. 

Vele van deze planten worden als 'on-kruid' bestempeld, oftewel als 'ongewenst kruid'. Feitelijk is echter elke plant die op een ongewenste plaats verschijnt onkruid: ook een klaproos in een graanveld, en bieslook tussen de tegels.

Onkruid neemt licht, water en voedingsstoffen af van gecultiveerde planten - maar moet onkruid daarom overal verwijderd worden? Nee, dat hoeft niet persé. Je hebt zelf de keuze of je het eruit haalt of laat groeien en gedijen. Dit boek helpt je een keuze te maken.

Want vele planten die zommar in je borders of tegelvoegen verschijnen, zijn helemaal geen onkruiden, maar sierplanten die aan de wandel zijn gegaan en je tuin verfraaien.

BODEM MULCHEN TIP: Open stukken grond, waar je geen wildgroei wilt, kun je beter steeds bedekt houden. Plant daar concurrerende bodembedekkers als schildzaad, vrouwenmantel, robertskruid of gele dovenetel, of breng een much aan van natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld gedroogd maaisel.

Uit het tuinboek: Kruid of onkruid door Bärbel Oftring

#5546Lannoo Uitgeverij

Bron: Lannoo Uitgeverij

Terug naar boven icoon