
Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kropsla_en_slasoep_maken
Kropsla wordt vaak stiefmoederlijk behandeld en weggedrumd door 'moderne' sla-variaties. Nochtans is ze de 'moeder aller sla' want de gecultiveerde versie van de wilde 'oersla'.
De bijna 100 miljoen stuks die elk jaar door de Vlaamse veilingen verhandeld worden, zijn stuk voor stuk goed ontwikkelde kroppen, met een lichtgroen hart omringd door donkerder bladeren.
Oersla
Haar melkachtige sap gaf haar de Latijnse naam lactuca (melk) en de Franse benaming laitue. Grieken en Romeinen gebruikten sla als geneesmiddel. Het sap lijkt op dat van papaver en er werd eenzelfde verdovende effect aan toegeschreven. De Romeinen aten sla altijd aan het einde van de maaltijd om de spijsvertering te bevorderen.
Kopen & bewaren
In de keuken
Sla is verfrissend, zit boordevol vitaminen en een lekker pluspunt: je mag er zo veel van eten als je wil, dik wordt er je er zeker niet van!
Een superlekkere, frisse soep die je in geen tijd op tafel zet! De room kan je vervangen door ricotta.
Ingrediënten:
Bereiding:
Stoof sla en ui in een bodempje water, doe er de groentebouillon bij en laat ca. 10 min. afgedekt zachtjes sudderen (doe er indien nodig tussenin wat extra water bij).
Mix de soep, giet er een scheutje room bij en roer even door. Breng op smaak met peper en zout. Serveer lauw met krokant stokbrood eventueel met wat kruidenkaas.
Bron: Flandria