Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/koude_bak_kweekbakken_planten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 2 oktober 2022

Koude bak of kweekbak het hele jaar door.

Koude bak of kweekbak in de moestuin

Een koude bak is een bak met een hellend dak / deksel meestal uit dubbelwandige polycarbonaatplaten gemaakt en dat zonder bodem zodat je onder deze kweekkas ruimte hebt om jouw gewassen rechtstreeks in de volle grond te planten, zaaien,... 

In een koude bak kunnen planten optimaal van het zonlicht en de zonnewarmte genieten. Er zijn zeer veel verschillende modellen koude bakken en ze worden dan nog eens gemaakt van diverse materialen.


Materiaalkeuze van jouw koude bak

Vroeger had je koude bakken van betonplaten met ramen er bovenop, maar tegenwoordig zijn de kweekbakken van hout of aluminium waardoor ze een stuk lichter zijn en daardoor ook veel makkelijker te verplaatsen.
Houten koude bakken zijn meestal iets zwaarder maar het houten kader komt wel een stuk natuurlijker en minder storend over dan een metalen frame. Een aluminium frame daarentegen weegt veel lichter en is uitermate geschikt om te verplaatsen naar de plaats waar je het wenst.

Koude bak hout 100 x 65 x 45 cm
houten kweekbak voor een betere isolatie

Hout heeft het extra voordeel dat het beter isoleert en de warmte beter en langer kan vasthouden zodat uw zaailingen tot diep in de nacht van de overdag opgeslagen warmte kunnen genieten.
Wanneer u een houten koude bak wenst aan te kopen is het goed te weten of het hout komt uit goed beheerde bossen. Indien het FSC (Forest Stewardship Council) wordt vermeld kunt u ook daarin gerust zijn.

Koude bak alu 109 x 56 x 41cm
Kweekbak 100 x 60 x H30/40cm

Aluminium frames zijn lichter en meestal goedkoper dan houten kweekbakken.

Beglazing in een koude bak

Vroeger werd voor koude bakken voornamelijk tuinbouwglas gebruikt, maar tegenwoordig zijn het dubbelwandige polycarbonaatplaten die de dienst uitmaken. Dergelijke platen laten het zonlicht even goed door als glas en de dubbelwandige platen isoleren tot 40% beter dan glazen kweekbakken.
Een ander groot voordeel is dat deze dubbelwandige platen ook niet meer breken als glas en dus veel veiliger zijn, zeker als u ook regelmatig bezoek krijgt van (klein)kinderen.
Het gewicht van een koude bak met glas is stukken hoger dan een kweekbak met polycarbonaatplaten waardoor deze laatste ook beter te verzetten is.
De platen zijn ook goedkoper en makkelijker te vervangen dan glazen ruiten.

Kweekbak dubbel 100 x 120 x H30/40cm
Dubbele kweekbak: 100 x 120 x H30/40cm

Groenten kweken het hele jaar door

In een koude bak kweek je het hele jaar door verschillende soorten groenten die voor het kiemen en de opkweek hogere temperaturen vragen. Een andere belangrijke functie van deze bakken is dat ze de planten beschermen tegen de uitwendige weersomstandigheden, terwijl zij het noodzakelijke licht toch doorlaten.

  • In het voorjaar beschermt de kweekbak uw planten tegen nachtvorst maar eveneens tegen ongure weersinvloeden zoals felle uitdrogende wind en overvloedige slagregens. In deze kweekbakken kun je ook een stuk vroeger beginnen met het kweken van uw jonge planten. De vroeger gezaaide groenten die in potjes worden verspeend, kunnen beter afharden in de koude bak.
  • In de zomer kunnen de meeste groenten en planten buiten staan.
  • In de herfst wordt voor vele planten het seizoen verlengd dank zij de bescherming van de koude bak. Zo kun je nog groenten (sla, radijs,...) telen en oogsten die je in de volle grond niet meer kan kweken. Daarnaast kan een koude bak ook dienst doen om allerlei rotsplanten een droger onderkomen te geven.
  • In de winter beschermt de koude bak tegen sneeuw en vorst. Om de warmte langer in de kweekbak te houden kun je deze afdekken met rietmatten. De koude bak kan eveneens gebruikt worden om groenten in te kuilen.

Dakconstructie van de koude bak

Er zijn twee modellen, die met het licht hellend dak en anderzijds het model met de rollende ramen.

Koude bak met verschuifbare ramen
Rollende ramen voor een goede ventilatie, zeer gemakkelijk te openen en te sluiten.

Een afhellend dak kan eenvoudig geopend worden om de kas te verluchten of om water te geven aan de planten die in de koude bak staan. De wind heeft wel meer vat op een schuin openstaand dak, dan op een openstaand rolvenster.
Plaats uw koude bak best met de laagste zijde naar het zuiden gericht (met de hoge achterzijde naar het noorden gericht), op een beschutte plaats.

 

#2782
Terug naar boven icoon