Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/knolvenkel_recepten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 20 september 2020

Knolvenkel recepten

Licht geroosterde filets van kip met sliertjes venkel, kerrie-olie, koriander en lookextract

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 kippenfilets

  • 1 knolvenkel

  • 2 blaadjes munt

  • 50g spinazie

  • 20 g roomboter

  • 2 dl olijfolie

  • 15 g kerrie

  • 20 g koriander

  • 1 teentje look

  • olijfolie

  • zout

Bereidingswijze
Rooster de kippenfilets lichtjes en kruid met zout.
Snijd de venkelknol in zeer dunne sliertjes (met snijmachine als die voorradig is.). Bak kort aan in olijfolie, houd wel krokant. Voeg op het laatste de fijn versneden munt, zwarte peper en roomboter toe. Bak de kerrie lichtjes gedurende 5 min. Voeg de olijfolie toe en laat 15 minuten rusten van het vuur, passeer voorzichtig en zet koud weg.
Laat de spinazie met de koriander en de look opkoken, koel af en mix tot een mooie gladde puree. Breng op smaak met zout.
Trek lijntjes met de olie en korianderpuree, schik hierop de venkel en dan de kipfilet.

 

Komkommer-venkelsoep

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 venkel
  • 1 komkommer
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1 teentje look
  • peterselie

Bereidingswijze
Snijd de venkel in kleine stukjes. Doe hetzelfde met de komkommer; verwijder wel de pitjes. Laat dan wat boter smelten in een kom. Stoof de venkel aan en voeg er een teentje fijngesnipperde look bij. Voeg even later de komkommerstukjes eraan toe.
Los dan 1 kippenbouillonblokje op in een liter water en voeg dit toe aan de aangestoofde venkel en komkommer. Doe er nog flink wat peterselie bij. Breng op een zacht vuurtje aan de kook. Daarna mix je de soep heel fijn. Wie het wenst, kan nog wat room toevoegen.
Heerlijk met wat brood erbij!

 

Zalm met venkel uit de oven

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 mooie stukken zalmfilet

  • 1 kg venkel

  • 800 g aardappelen

  • 50 g Parmezaanse kaas

  • lookpasta

  • tijm

  • pezo

  • fleur de sel

Bereidingswijze
Aardappelen schillen en in schijfjes snijden, venkel in schijfjes en het fijne groen vanboven fijnsnijden en apart houden. De venkel en aardappelen gaar stomen of koken. De venkel mengen met lookpasta, peper, zout en tijm. In de ovenschaal de venkel leggen daarop alle schijfjes aardappel, kruiden met pezo en daarover de geraspte Parmezaanse kaas en het groen van de venkel. Daarop leg je de zalmfilet, kruiden met peper en fleur de sel en die zet je in een voorverwarmde oven van 225 °C onder de grill tot de juiste cuisson bereikt is. Dit laatste stel ik zo omdat dit voor ieder anders is. Voor mij het beste krokant van buiten en toch juist niet gaar binnenin.

#3620

Bron: Flandria