Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/knolvenkel_kweken_venkel

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 25 juni 2021

Knolvenkel

Knolvenkel een ‘nobele’ onbekende

 

Onbekend en dus onbemind, dit gaat zeker op voor knolvenkel. Geheel ten onrechte. Misschien is het even wennen aan de lichte anijssmaak, maar juist dat maakt de groente zo verrassend. Knolvenkel is een ideale wokgroente en perfect te combineren met andere, typische zomergroenten.

 

Populair in Zuid-Europa
De venkelplant is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en werd via middeleeuwse handelsroutes naar Europa gebracht. In gebieden rond de Middellandse Zee is het al lang een bijzonder geliefde groente. De venkelknol als groente wordt gevormd door de verdikte bladstelen aan de voet van de venkelplant. In ons land geraakt knolvenkel stilaan meer en meer bekend. De teelt bij ons gebeurt nog hoofdzakelijk in volle grond, een klein gedeelte wordt onder glas geteeld om het seizoen te vervroegen en te verlaten.

 

Kwaliteitseisen voor Flandria-knolvenkel

  • zuiver van kleur, blank tot lichtgroen;
  • de knol vertoont geen bruine vlekken;
  • de knol is goed en gelijk gevormd, voelt stevig aan;
  • bezit gelijke bolvorming
  • vrij van zijscheuten, schot of beschadigingen;
  • frisgroen loof, afgesneden op 10 cm.

Bewaartips
Knolvenkel wordt best in het groentevak van de koelkast bewaard. Venkel blijft maximum 1 week houdbaar. Langer bewaren heeft smaakverlies tot gevolg.

 

In frivole salades en in de wok
Knolvenkel kan zowel rauw in salades als warm gegeten worden. Rauw is de typische anijssmaak het sterkst, goed voor originele, frivole salades. Beetgaar en lauw of koud met vinaigrette of mayonaise kan ook. Rauwe venkel geldt als een echte eetlustwekker.

 

Verder laat knolvenkel zich koken, stomen, stoven, pureren of in soepen verwerken. De gekookte groente past uitstekend bij kip. Knolvenkel en venkelgroen smaken heerlijk in visbereidingen, zoals stoofpotjes. Verras aan de zomertafel gasten met venkelroomsoep. Een originele tip voor klanten: de knol leent zich uitstekend om op te vullen. Kook de venkel beetgaar en halveer. Lepel er een holte in en vul dit op met een mengsel van fijngehakte venkel, hardgekookt ei en tuinkruiden. Het frisse loof wordt gebruikt als garnering of smaakversterker. Knolvenkel is ook een dankbare groente voor de wok. In reepjes gestoofd met bijvoorbeeld komkommer, broccoli en enkele snippers rood van tomaten en paprika is alles in een mum van tijd gaar. Kortom, knolvenkel biedt een scala aan mogelijkheden in de zomerkeuken.

 

Geschikt voor jonge mondjes
“Venkel is snel gaar, licht verteerbaar en dus objectief gezien geschikt voor jeugdige mondjes. De groente is zeer in trek bij gezinnen met kinderen. Venkel is ook een topleverancier van vitamine A en C. De groente is caloriearm en rijk aan kalium, calcium, fosfor en magnesium.

 

Nog héél de zomer aanvoer
Het seizoen van de knolvenkel begint in mei en loopt door tot december. De topaanvoer ligt tussen juli en september. Knolvenkel is dus een echte zomergroente.

 

#2602