Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/knoflook_kweken_moestuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 14 augustus 2022

Zelf knoflook kweken in de moestuin

Zelf knoflook kweken

Knoflook heeft vele goede eigenschappen en mag dan ook in geen enkele moestuin ontbreken. Knoflookteentjes uit eigen tuin zijn trouwens ook langer houdbaar. Knoflook wordt veel gebruikt in de keuken voor zijn aromatische smaak, maar knoflook is eveneens een geneeskrachtig kruid. Vele mensen houden niet van de onaangename geur die het eten van knoflook met zich mee brengt. Deze sterke geur is afkomstig van de etherische olie allicine die zich in de bol bevindt. Het is echter net deze olie die de bloedsomloop stimuleert en de bloeddruk doet dalen. Verder heeft deze olie ook een positief effect op de darmflora. Naast de allicine is knoflook tevens rijk aan vitamines en mineralen. Door verse, groene knoflook te gebruiken is de geur veel zachter en is zal de reuk van de adem zo goed als geen knoflook verspreiden. Verse knoflook wordt vooral gebruikt in salades en andere gerechten waarin knoflook zit. Gebruik je toch gedroogde knoflook in de keuken dan kun je de vervelende lookgeur neutraliseren door het eten van peterselie.

Knoflook (Allium sativum) behoort net zoals uien, sjalotten, prei,... tot de (Uienfamilie – Alliaceae). De bladeren van knoflook zijn niet rond en hol zoals bij ajuinen, maar eerder plat zoals bij prei.
Natuurlijke oorsprong: Azië, regio rond de Middellandse Zee.

Standplaats en bemesting

Normaal is in de bodem genoeg reststikstof aanwezig, het zijn eerder mineralen die opgebruikt zijn. Daarom is het een aanrader een korrel te geven die eerder kalium bevat. Een goede pH-waarde = 6,5 tot 7.
Net als bij uien houden de knoflookplanten van een zonnige standplaats in een goed waterdoorlatende bodem die niet al te zwaar bemest is. Knoflook houdt zeker niet van verse mest. Kleigrond is meestal te nat in de winter waardoor de bollen rotten of schimmelen.

Knoflook planten

Knoflook plant je in tegenstelling tot de meeste andere groenten net in het najaar aan. De beste plantperiode is september - oktober, maar ook in april kan het nog. Toch wordt vooral de najaarsaanplant aangeraden omdat deze dan een koudeperiode meemaken waardoor de oogst groter is dan bij een voorjaarsaanplanting.
De knoflookteentjes kun je halen van de bollen die je bij de kruidenier koopt, maar deze wortelen meestal slecht. Je maakt meer kans op gezond en stevig plantgoed door uw aankoop te doen van afzonderlijke teentjes bij de zaadhandel. Deze zijn groot en vlezig. Gebruik bij voorkeur teentjes van minstens 2 cm groot.
Plant de knoflookteentjes ongeveer 5 cm diep uit met een tussenafstand van 15 cm in de rij en met een afstand tussen rijen van 20 cm. In de loop van het eindejaar zullen de teentjes goed bewortelen waarbij ze zichzelf uit de grond kunnen duwen. Dit gebeurt door een forse wortelontwikkeling op een zware bodem. Aanaarden is dan de boodschap, maar niet meer aandrukken! (Wortels breken nogal snel).

In de winter bij hevige vorst kun je uw knoflookaanplanting best afdekken met een vliesdoek. Voor de rest vraagt het kweken van knoflook weinig verzorging. Bij aanhoudende droogte kun je best water geven om grote bollen knoflook te kunnen oogsten. De geur die de knoflookplanten afgeven zorgt er voor dat de omliggende beplantingen van ongedierte worden gevrijwaard. Zo blijven bladluizen en woelmuizen op afstand voor de knoflookgeur. Plant daarom bladluisgevoelige planten zoals sla, tomaten,... in de buurt van uw knoflookplanten. Anderzijds is knoflook dan weer een slechte buur voor erwten, bonen en koolgewassen. Deze gewassen zullen trager groeien met knoflook in hun buurt.

Knoflook in de moestuin

In het voorjaar groeien de planten uit tot stevige planten die ca. 50 cm hoog worden.

Knoflook oogsten


Knoflook die in het najaar werd geplant kun je dan in juli - augustus oogsten. De bollen wegen 50 tot 80 gram. Oogst als test één bol en als de teentjes los zitten, dan mag u de overige planten eveneens oogsten. Zitten de teentjes vast, wacht dan een weekje en doe de test opnieuw.
De teentjes die in het april werden aangeplant kunnen worden geoogst als het loof is afgestorven rond half augustus. Doorgaans zullen de bollen van deze voorjaarsaanplant wel iets kleiner zijn dan die van de najaarsaanplant.

Haal de bollen bij droog weer uit de grond d.m.v. een kleine spade en ontdoe ze van alle grondresten. Laat deze vervolgens drogen op het veld. Nadien worden de bolletjes eventueel opgekuist en opgehangen in strengen in een koele geventileerde kelder of een goed geventileerde, droge plek.
Op deze manier zijn ze makkelijk 1 jaar bij te houden, zonder 'uitschieters' te krijgen.

Knoflook
Naast de traditionele witte bestaan er ook rode en roze variëteiten.

Vruchtwissel

Om de 6 jaar mag er op dezelfde plaats een nieuwe aanplant verschijnen. Let wel op dat je tussendoor geen andere gewassen van dezelfde familie gaat aanplanten, zoals: ui, prei, sjalot, bieslook, inmaakuitjes, Egyptische ui,...

Ziekten bij knoflook

 • Preimot of Acrolepia assectella. Gebruik gaasdoek.
 • Uienvlieg of Hylemyia antiqua
  • Gebruik basaltmeel dit geeft stevigere plantjes.
  • Gebruik gaasdoek.
  • Wisselbouw toepassen tegen aantasting 1 op 6 jaar.
 • Stengelaaltjes ---> - Wisselbouw is zeer belangrijk
  • Tagetes aanplanten (als bodemzuiveraar) tussen de lookplantjes.
 • Schimmelziekten ---> Deze zijn bijna niet weg te denken
  • O.a.: Roest ofwel Puccinia allii ---> Wordt gevormd door de hoge vochtigheidgraad in combinatie van een temperatuur tussen de 10 en 20 °C. ---> Daarom gewas ver genoeg uit elkaar planten.
  • Kaliumgiften toepassen met weinig N2 (Geel blad(rand) wijst hierop).
  • Aftreksels van heermoes als spuitproduct gebruiken, geeft langer uitstel tot 'executie'.
  • Rozerot ofwel Fusarium culmorum ---> Een vorm van wortelverbranding ten gevolge van slechtere bodems. 'Poot'-materiaal behandelen voor de aanplant.
  • Witrot ofwel Sclerotinia ---> - Wisselbouw toepassen.
  • Koprot ofwel Botrytis ---> Bij mogelijke aantasting, zo snel mogelijk oogsten.

Knoflook

LET OP: Bij alle mogelijke aantastingen is het raadzaam de verdroogde stengels NIET te composteren. Deze zouden alleen maar de composthoop aansteken en de ziektes terug in het tuincircuit brengen.

Je kan natuurlijk meer resistente soorten kopen tegen allerlei ziekten, doch ikzelf heb al opgemerkt dat je best jaar na jaar bij je eigen lookbollen kan blijven. Voorzie daarom steeds een aantal goeie exemplaren van je oogst voor de volgende naplant.
Deze zijn nu vervolgens meer inheems dan de gekochte en zijn beter aangepast aan ons klimaat.

Weetjes over knoflook


Wist je trouwens dat look een ontsmettende en natuurlijke bacteriële werking heeft op het lichaam. Allicine is de actieve stof hier. Bacteriën worden niet resistent tegen deze.
Vroeger werd look aangewend om de boze geesten, heksen en de duivel buiten te houden.


Gezondheid

Werkt vooral bloedzuiverend en tevens bloeddrukverlagend, beschermd bloedvaten, bloedverdunnend.
Tegen verkoudheid, goed voor de spijsvertering, schimmelwerend, wormafdrijvend en heeft nog vele andere gunstige werkingen op het lichaam.

#3158
Terug naar boven icoon