Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/klimplanten_kiwi_duitse_pijp_akebia

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 26 september 2021

Klimplanten waarvan de wetenschappelijke benaming begint met de letter 'A':

De meeste klimplanten (inclusief leiheesters) behoren tot de heesters. Ze zijn dus overjarig en verhout. Ze gaan jarenlang mee en zijn daarom goed bruikbaar voor het versieren van gevels, tuinmuren en speciale bouwelementen zoals een pergola. Met de sterke groeiers kunnen lelijke bouwsels worden gecamoufleerd.
De meeste klimmers zijn bladverliezend en hebben dus vooral in de zomer sierwaarde. Slechts een enkele is groenblijvend (klimop) en het gehele jaar door aantrekkelijk. Bij een zorgvuldige keus is het evenwel mogelijk om het grootste deel van het jar een klimmer in bloei te hebben. Het seizoen begint in april met Clematis alpina en Clematis macroptala en eindigt met winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) die vanaf eind november tot in maart bloeit. Alleen bij vorst stopt de bloei tijdelijk.


Winterjasmijn / Jasminum nudiflorum

TIP:
Klimheesters die tegen een huis worden geplant hebben een ruim plantgat nodig met goede grond er in. Geef ze elk voorjaar extra water om goed aan de groei te komen, want onder de dakgoot is het vaak zeer droog. Ook hebben ze behoefte aan voeding gedurende elk groeiseizoen.

Actinidia:

Dit plantengeslacht is vooral bekend om zijn vruchten: Actinidia deliciosa produceert de bekende kiwi's. Het is een klimmer die van warmte en licht houdt. Als vruchtheester zijn grootvruchtige selecties in omloop. Voor ons klimaat gaat 'Buitenpost' door als de beste. Onder een lichtdoorlatend afdak is een vruchtras zoals 'Hayward' geschikt. Voor een goede bestuiving van de vrouwelijke plant moet een mannelijk ras zoals 'Atlas' worden bijgeplant. Voor productie groeien kiwiplanten aan sterke ijzerdraden, waar de stengels (9 meter in één seizoen) zich omheen winden. Hun enorme groeikracht kan door snoei (in de vroege lente, en nog later eens in de zomer) in toom worden gehouden.

Een mooie siervorm is de bladplant Actinidia kolomikta (kattenkiwi), met wit-groen-roze gevlekte bladeren. Ons klimaat is een beetje aan de koude en zonarme kant voor deze plant, zodat de bladkleuren vaak tegenvallen en de groeihoogte niet veel meer dan 2 meter is.

Akebia, schijnaugurk of de klimbes


Akebia quinata

Tijdens de bladontwikkeling in april begint Akebia quinata te bloeien. Het is een fraaie en sterke slingerheester, die het verdient om veel meer te worden aangeplant. De purperbruine bloempjes geuren heerlijk en het vijftallige blad is 's zomers bijzonder decoratief. In een warme zomer kunnen grote opvallende groene en later purperblauwe vruchten ontstaan, circa 10 cm lang en met veel zaden. Daarvan is de Nederlandse naam schijnkomkommer afgeleid. Als de groei te sterk is, kan na de bloei worden gesnoeid.

Aristolochia, Duitse pijp op de pijpbloem.


Duitse pijp

De Nederlandse benamingen hebben betrekking op de vorm van de bloempjes, die echter weinig opvallen. Ze zijn klein en zitten verscholen achter het grote , hartvormige blad. Aristolochia durior (A. macrophylla) heeft dan ook vooral sierwaarde als bladplant. De kleur is prachtig frisgroen en de bladeren groeien dakpansgewijs over elkaar? Slingert zich om steunmateriaal heen? Het is een vrij onbekende plant, die niet algemeen verkrijgbaar is.

#1223

Bron: PPH - Plant Publicity Holland