Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kleur_in_de_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 1 maart 2021

Lezing: De beleving van kleur in de tuin door Martje van den Bosch

Lezing: De beleving van kleur in de tuin

De lezing “De beleving van kleur in de tuin” is voor elke tuinliefhebber een aanrader. Je kiest bloemen en planten en ook al sta je daar niet altijd uitvoerig bij stil, er gaat altijd een bepaald effect van uit. Na deze lezing weet je daar meer van!

Elk mens beleeft een tuin en haar kleuren anders. Zo vindt de één een oranje border prachtig, terwijl een ander daar liever snel aan voorbij loopt. De beleving zegt iets over de persoon die het beleeft en tegelijkertijd iets over het geen beleefd wordt. Beide kanten komen aan bod.

Zo gaan we in op waarnemen. Kijk eens naar dit plaatje. Wat zie je?

Verschillende mensen zien hier iets anders in. Waarnemen is niet zo objectief als we soms wel denken. Het zegt veel over ons zelf.

We gaan natuurlijk ook in op de verschillende kleuren. Alle kleuren zijn terug te voeren tot een aantal basiskleuren, waar het dan combinaties van zijn. De primaire kleuren zijn pigmenten die niet uit andere gemengd kunnen worden maar waaruit wel alle ander kleuren kunnen worden samengesteld. Rood, blauw en geel. Het mengen van twee primaire kleuren levert de secundaire kleuren op. Tertiaire kleuren ontstaan door een secundaire kleur te mengen met de naastliggende primaire kleur.
Kleuren die tegenover elkaar liggen in de cirkel, worden complementaire kleuren genoemd.
Deze complementaire kleuren zijn elkaars contrast. Twee contrasterende kleuren vullen elkaar aan. één ontbreekt en één verschijnt tegelijk, gebeurt er iets eigenaardigs. Kijk maar eens een halve minuut naar dit rode vlak en sluit dan je ogen. Wat zie je dan voor je ogen?

De kennis over de kleurenleer vertalen we direct naar de tuin. We kijken naar ton sur ton combinaties en naar contrasterende kleuren in beplanting.

ContrastTon sur ton

Bij het kiezen en toepassen van planten is het raadzaam om te kijken wat de kleur ervan doet voor zijn omgevende planten.

Mensen hebben verschillende kleurvoorkeuren en die worden door een aantal factoren bepaald. We gaan in op diverse factoren zoals karaktertype en temperament.

Kleur bestaat alleen in onze waarneming en heeft dus eigenschappen die daarmee verbonden zijn. Zowel psychisch als fysiek gaat er een invloed uit van kleur op degene die het waarneemt. Je hebt een gevoel en vertaalt dat in een kleur. Je beleeft iets en kent daar een kleur aan toe. Een grijze dag, een zwarte bladzijde, blauw van de kou, groen van nijd en een bruin café. Kleur en gevoel gaan samen.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar het effect van kleuren omdat daar heel goed gebruik van kan worden gemaakt in reclame, bij therapieën en bv in het verkeer. Voor de tuin geldt natuurlijk, dat je wilt weten welk effect je bereikt met kleuren. We lopen de belangrijkste kleuren langs. Bijvoorbeeld zwart en wit. Dit zijn eigenlijk geen kleuren. Bij wit wordt al het licht weerkaatst. Optisch is wit alle kleur samen.

Tijdens de lezing krijg je veel foto’s van de Tuinen in Demen  te zien.

Doorgaans houden we de lezing alleen voor besloten groepen. Nu kun je ook zonder groep de lezing “De beleving van kleur in de tuin” bijwonen. Op woensdagavond 7 april in de theaterzaal van Cultureel Centrum de Weijer.
Adres: Raetsingel 1 Boxmeer.
Entree € 7,50 /  Voorverkoop € 6,50
De organisatie is in handen van Oxalis Tuinontwerpen.
Informatie en opgave info@oxalis-tuinontwerpen.nl of kijk op www.oxalis-tuinontwerpen.nl

#2428

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl