Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kleinfruit_bessensoorten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 15 oktober 2019

Kleinfruit: soorten bessen met hun smaak en tips + een lekkere fruitsla

Nuttige weetjes over zachtfruit:

  • Zachtfruit is heel kwetsbaar en moet dus met zorg behandeld worden.
  • Aardbeien bestaan in verschillende soorten en maten (langwerpig, rond, groot, klein). De soort Elsanta is de meest gekende.
  • Eigenlijk is een aardbei een schijnvrucht: de pitjes aan de buitenzijde zijn de eigenlijke vruchtjes.
  • De bewaring van aardbeien gebeurt op een koele plaats tussen 8 en 10°C. Zachtfruit moet tussen 1 en 3 °C bewaard worden.
  • Zachtfruit is zeer rijk aan vitamine C, bevat veel vezelstoffen en heeft een laag caloriegehalte.

Aardbeien:
Gekende vrucht met typische zoete of zuurzoete smaak.
Topaanvoer tussen maart en oktober.


aardbei

Rode bessen:
Lange trossen met kleine bessen.
Licht zurige smaak. Aanvoer vooral in juli en augustus.

Witte bessen:
Witte versie van de rode bessen.
De witte bessen smaken iets minder uitgesproken dan de rode bessen.


Witte en rode bessen

Frambozen:
Zachte vruchten, zowel van structuur als van smaak. Worden zonder steeltje verkocht. Aanvoer vooral in de zomermaanden: juni, juli, augustus.


frambozen

Blauwe bessen:
Ronde bessen met een blauwzwarte kleur en kruidige smaak. Worden vaak verwerkt in sauzen of drankjes (cassis).
Aanvoer vooral in de zomer, met een piek naar augustus toe.

Stekelbessen / Kruisbessen:
Kunnen groen of lichtrood gekleurd zijn, hebben een zoetzure nasmaak.
Piek in de aanvoer in juli.

Braambessen:
Zachte vruchten met zeer zoete smaak. Aanvoer stijgt vanaf mei en loopt
tot september.

Bessenslaatje met krab

Ingrediënten:
250 g gemengde bessen (rode, witte, blauwe), 100 g aardbeien, frambozen en braambessen, 2 kropjes radicchio rosso, 200 g vers gekookte prinsessenboontjes, 100 g versgekookte doperwten, 1 bussel ijskegels, 1 blik krab. Tonijn, zalm, zeevruchten of scampi kunnen ook toegevoegd worden.

Voor de vinaigrette: 50 g peterselie, 50 g bladspinazie, 50 g kervel, 6 eetlepels groene olijfolie, 2 eetlepels vruchtenazijn, 1 koffielepel vloeibare acaciahoning,
1 eetlepel pijnboompitten.

Bereiding van de bessensla met krab:

  • Hak de schoongemaakte peterselie, kervel en spinazie zeerfijn met de keukenrobot. Voeg de olie, azijn, honing en pijnboompitten toe en laat nog even draaien tot u een mooie groene mousse krijgt.
  • Verdeel de schoongemaakte radicchioblaadjes over 4 borden en schik de uitgelekte en verkruimelde krab, boontjes, ijskegels, erwten en al het rode fruit met de bessen erop. Overgiet met de groene saus en serveer met boerenbrood.


Het lekkerste fruit herkent u aan het keurmerk Flandria. Onder het Flandria-label vallen heel wat soorten zachtfruit, zoals aardbeien en allerlei bessen. Keuze genoeg om een heerlijke zomermaaltijd klaar te maken. U bent altijd zeker van kwaliteit, smaak en versheid.

#1562

Bron: Lava