Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kippen_in_de_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 29 januari 2022

Kippen houden en al hun voor- en nadelen.

Aan heel wat tuinbezitters die vroeger nooit kippen of ander pluimvee hielden, wordt vandaag door de gemeente of intercommunale het voorstel gedaan om deze interessante dieren te houden als afvalverwerkers. Een schitterend idee, op voorwaarde dat aan een bepaald aantal minimum eisen wordt voldaan en dat beide partijen, jij en je kippen, er zich goed bij voelen.

Er zijn veel goede redenen om kippen te houden.
Iedere tuinbezitter heeft zo zijn eigen reden om wel of niet voor kippen te kiezen. Misschien kan je jezelf terugvinden in een van de redenen hieronder.

 • Kippen zijn goede afvalverwerkers. Steeds meer gemeenten en intercommunales stappen bij de inzameling van huishoudelijk afval over op het systeem van gedifferentieerde tarifering (diftar). De vuilniszak, de GFT-bak en het containerpark worden steeds duurder. Voor het plantaardig organisch afval dat je aan de kippen voedert, hoef je uiteraard niet te betalen.
   
 • Het verzorgen en observeren van de kippen versterkt je contact met de natuur. Als je dagelijks bij de dieren op bezoek gaat en ze zelf voedert, leren ze je goed kennen en worden ze aanhankelijker.
   
 • Kippen zijn levendige en vriendelijke dieren die bijdragen tot de kleur en de schoonheid in de tuin. Altijd in beweging scharrelen ze zich de dag door en brengen ze leven in de tuin. De kinderen zijn er dol op. De verzorging van de dieren leert hen verantwoordelijkheid nemen, respect tonen voor dieren en zorg dragen voor de natuur.
   
 • Kippen zijn zowel in aankoop als in verzorging goedkope dieren. Wat het menu betreft, stellen de kippen geen hoge eisen, het zijn echte alleseters. Naast een basisrantsoen van granen verorberen ze met veel enthousiasme de tafelresten van hun gastheer en ook van het onkruid en het grasmaaisel pikken ze graag een sprietje mee.
   
 • Je beschikt een groot deel van het jaar over je eigen verse eieren.
   
 • Er bestaan prachtige, soms eeuwenoude kippenrassen waarvan er verschillende in Vlaanderen heel lokaal ontstaan zijn. Denk maar aan de Brakel, het Brabants hoen en de Mechelse koekoek. Ze leggen weliswaar iets minder eieren dan de moderne legrassen maar als afvalverwerkers komen ze evenzeer in aanmerking. Als je voor raskippen kiest, help je daarenboven deze rassen in stand te houden.
   
 • Door ze gericht in te zetten, kan je de kippen gebruiken om delen van de (moes)tuin slakken- en onkruidvrij te maken. Ze helpen een braakliggend stuk grond proper te houden.
 • Hun mest bevat stikstof en andere voedende bestanddelen. Vermengd met tuinafval en verwerkt tot compost, is het uitstekend geschikt voor je tuinplanten.

Maar hou ook rekening met het volgende.
Niet iedere tuin is geschikt voor kippen De eerste vraag die je je moet stellen is of je wel voldoende plaats kan vrijmaken voor kippen. Te veel kippen op een te beperkte oppervlakte leidt tot geuroverlast. Beperk daarom het aantal kippen dat je houdt. Hoe minder kippen, hoe meer ruimte per dier. Omdat kippen sociale dieren zijn, hou je er best minstens twee. Een toom van drie kippen is ideaal voor een doorsnee gezin. Weersta aan de verleiding om pleegboerderij te worden voor uitgegroeide paaskuikens, uitgebroken krielen en elders afgedankte kippen.
Maar kippen hebben niet enkel een ren of buitenloop nodig. Je zal ook een degelijk binnenhok voor ze moeten bouwen dat beschutting biedt tegen weer en wind.

Kippen zijn vogels en kunnen dus vliegen Vooral de lichte rassen en voor zover ze niet geleewiekt of gekortwiekt zijn, zijn in staat te vliegen. Kippen die over de omheining vliegen en in je moestuin of die van de buurman terecht komen, hebben niet veel tijd nodig om er een slagveld van te maken!


Kippen hebben aandacht nodig
Zoals alle huisdieren hebben ook kippen aandacht nodig. Ze moeten niet enkel gevoederd worden. De eitjes moeten geraapt en het water ververst en in het hok moet geregeld het strooisel uitgemest worden. Regelmatig zal je ze moeten controleren op parasieten en wanneer hun conditie achteruit gaat, kan je het maar beter tijdig gezien hebben.

Wat eten kippen?
Dit pikt de kip naast haar dagelijkse noodzakelijke portie aan gemengde granen:

 • Schillen en bladeren van groenten en fruit
 • Oudbakken brood
 • Restjes van bereid plantaardig voedsel: gestoofde groenten, gekookte aardappelen, frietjes, rijst, deegwaren, resten van soep, pitten van tomaten,
  courgettes en meloenen...
 • Tuinafval: Kort onkruid op de grond, lang onkruid opgehangen in bussels, wat pas gemaaid gras

Dit pikt de kip niet

 • Groene aardappeldelen, uienschillen en preibladeren, schillen van bananen en citrusvruchten, beschimmeld fruit en brood, rauwe aardappelschillen en kiwischillen, beenderen, charcuterie, vette, pikante of zoute etensresten, vlees en vis, kaasresten, snoeihout en haagscheersel

Kan je dan nog op vakantie?
Met een automatische voederbak en een volle drinkbak kunnen de kippen zonder probleem een paar dagen alleen thuis blijven.
Ga je voor langere tijd op vakantie, dan zal je een buur moeten aanspreken om regelmatig de dieren te voorzien van eten en drinken, de eieren te rapen en een oogje in het zeil te houden.

Vossen op de loer
Op steeds meer plaatsen in Vlaanderen hebben vossen hun herintrede gedaan, zelfs in de nabijheid van steden. Op zich is dit een heuglijk feit maar niet zonder gevolgen voor wie kippen houdt. Ook andere dieren maken jacht op kippen: marters, ratten en zelfs een egel gaat ’s nachts wel eens aan de haal met een jonge kip! Heb je kuikens dan kan het gevaar ook vanuit de lucht komen. Eksters en kraaien tonen geen medelijden met lieve donzige chipkes.

Overbemesting
Je kippen produceren dagelijks een hoeveelheid uitwerpselen. Beschikken ze slechts over een beperkte loopruimte en neem je niet de gepaste maatregelen, dan kan de bodem zwaar vermest geraken en spoelen de voedingselementen als nitraten en fosfaten uit in de bodem en het grondwater.

Wie zich verder in het houden en kweken van kippen wil verdiepen, vindt meer in de OVAM brochure ‘Wat pikt de kip? Alles wat je moet weten over het houden van kippen.’

#1325

Bron: VLACO