
Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kippen_in_de_tuin
Aan heel wat tuinbezitters die vroeger nooit kippen of ander pluimvee hielden, wordt vandaag door de gemeente of intercommunale het voorstel gedaan om deze interessante dieren te houden als afvalverwerkers. Een schitterend idee, op voorwaarde dat aan een bepaald aantal minimum eisen wordt voldaan en dat beide partijen, jij en je kippen, er zich goed bij voelen.
Er zijn veel goede redenen om kippen te houden.
Iedere tuinbezitter heeft zo zijn eigen reden om wel of niet voor kippen te kiezen. Misschien kan je jezelf terugvinden in een van de redenen hieronder.
Maar hou ook rekening met het volgende.
Niet iedere tuin is geschikt voor kippen De eerste vraag die je je moet stellen is of je wel voldoende plaats kan vrijmaken voor kippen. Te veel kippen op een te beperkte oppervlakte leidt tot geuroverlast. Beperk daarom het aantal kippen dat je houdt. Hoe minder kippen, hoe meer ruimte per dier. Omdat kippen sociale dieren zijn, hou je er best minstens twee. Een toom van drie kippen is ideaal voor een doorsnee gezin. Weersta aan de verleiding om pleegboerderij te worden voor uitgegroeide paaskuikens, uitgebroken krielen en elders afgedankte kippen.
Maar kippen hebben niet enkel een ren of buitenloop nodig. Je zal ook een degelijk binnenhok voor ze moeten bouwen dat beschutting biedt tegen weer en wind.
Kippen zijn vogels en kunnen dus vliegen Vooral de lichte rassen en voor zover ze niet geleewiekt of gekortwiekt zijn, zijn in staat te vliegen. Kippen die over de omheining vliegen en in je moestuin of die van de buurman terecht komen, hebben niet veel tijd nodig om er een slagveld van te maken!
Wat eten kippen?
Dit pikt de kip naast haar dagelijkse noodzakelijke portie aan gemengde granen:
Dit pikt de kip niet
Kan je dan nog op vakantie?
Met een automatische voederbak en een volle drinkbak kunnen de kippen zonder probleem een paar dagen alleen thuis blijven.
Ga je voor langere tijd op vakantie, dan zal je een buur moeten aanspreken om regelmatig de dieren te voorzien van eten en drinken, de eieren te rapen en een oogje in het zeil te houden.
Vossen op de loer
Op steeds meer plaatsen in Vlaanderen hebben vossen hun herintrede gedaan, zelfs in de nabijheid van steden. Op zich is dit een heuglijk feit maar niet zonder gevolgen voor wie kippen houdt. Ook andere dieren maken jacht op kippen: marters, ratten en zelfs een egel gaat ’s nachts wel eens aan de haal met een jonge kip! Heb je kuikens dan kan het gevaar ook vanuit de lucht komen. Eksters en kraaien tonen geen medelijden met lieve donzige chipkes.
Overbemesting
Je kippen produceren dagelijks een hoeveelheid uitwerpselen. Beschikken ze slechts over een beperkte loopruimte en neem je niet de gepaste maatregelen, dan kan de bodem zwaar vermest geraken en spoelen de voedingselementen als nitraten en fosfaten uit in de bodem en het grondwater.
Wie zich verder in het houden en kweken van kippen wil verdiepen, vindt meer in de OVAM brochure ‘Wat pikt de kip? Alles wat je moet weten over het houden van kippen.’
Bron: VLACO