Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/keuze_van_tuinverlichting

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 27 november 2021

Keuze van tuinverlichting

tuinpaaltjes - tuinverlichtingWanneer de zomer op zijn eind loopt, worden de dagen vlug korter.
Geen tijd om depressief te worden, want door gebruik te maken van goedgekozen kunstverlichting maakt u het mogelijk om toch nog van de tuin te genieten wanneer het schemert of donker is.

Functionele tuinverlichting
Sommige tuinverlichting is ontworpen om bruikbaar te zijn als hulpmiddel of als veiligheid. Het esthetische van het licht is dan minder aan de orde, wat niet wil zeggen dat de lichten op zichzelf lelijk moeten zijn. Denk hierbij aan verlichting rond terras, oprit, tuinpaden, doorgangen en opstapjes, ...
Hou deze soort verlichting altijd zwak genoeg, want wanneer dit een fel licht is krijg je harde diepe schaduwen, sterk verlichtte partijen die de aandacht trekken en het evenwicht durven verstoren. Vaak is het meer dan voldoende te zien waar men moet wandelen of rijden.

seerverlichting in de tuin


Er zijn een 3-tal soorten wanneer je kiest voor een decoratieve tuinverlichting.Decoratieve tuinverlichting
Goed geplaatste verlichting zal een speciaal karakter toevoegen aan de tuin. Het zal de elementen in de kijker zetten die accenten vragen, en aandacht wegtrekken van eerder storende elementen (een lelijke tuinschutting van de buurt, een composthoop, uitgebloeide planten, ...).

Enerzijds zijn er soorten die gemaakt zijn om hoog op te hangen in de tuin (downlighters) en elementen of plaatsen van de tuin zo te verlichten zodat ze het natuurlijk licht imiteren. Dit lijkt alsof zeer zwak zonlicht of maanlicht. Wanneer deze verlichting door de takken van een boom schijnt zullen zachte schaduwen de tuin sfeervol accentueren.

Een andere soort is de verlichting om vanop de grond naar boven te laten schijnen (uplighters). Deze soort kan gebruikt worden om subtiele schaduwen te creëren, elementen naar voor te laten komen of een object te hullen in een “lichtgloed”. Vaak worden deze aan de voet van een boom geplaatst of bij een standbeeld of kunstwerk. Het zorgt voor zeer in het oog springende dramatiek of accent in de tuin, maar mag daarom zeker niet te veel gebruikt worden.

verlichting rond vijverVoor tuinen met waterpartijen kan een onderwaterverlichting ook een soort tuinverlichting zijn die een meerwaarde geeft. Plaats deze onder een fontein of waterval of gebruik ze om de sierlijke beweging van jouw mooie kois te spotten in het donker.

Afhankelijk van het type verlichting kan er gewerkt met gedimd licht. Dit is handig voor tuinliefhebbers die graag het “wildlife van hun tuin” in de gaten houden. Zacht licht is ideaal om dieren te observeren zoals vogels, egels, kikkers, padden, nachtvlinders of andere insecten.

Tip: Insecten worden aangetrokken door licht. Wil je nog gezellig een rustige avond doorbrengen op het terras, kies dan voor verlichting op een andere plaats, zodat de storende insecten onttrokken worden van het terras.

ledverlichting in trappenNiet alles hoeft op elektriciteit
Niet iedere tuin heeft de mogelijkheid om overal zomaar elektriciteit te voorzien. Soms speelt de kostprijs van het verbruik ook mee. Er zijn echter voldoende alternatieven om toch te kiezen voor sfeervolle tuinverlichting waarbij geen kabel aan te pas komt. Denk maar aan kaarsen, olielampen- of lantaarns, led-verlichting om zonne-energie met warmlicht, tuinfakkels, …

Plaats een kaars in een lege glazen pot of witte doorschijnende emmer om bijvoorbeeld een wandelpad af te bakenen
Bovendien kunnen geurkaarsen gebruikt worden om de tuin een extra lekker geurtje te geven, of gebruik citronellakaarsen om insecten op afstand te houden.

#4452