Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kerstomaatjes_-_lekker_snoepje

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 20 september 2020

Kerstomaatjes een lekker snoepje

Kerstomaatjes verdienen een plaats op het podium, niet omdat ze zo speciaal zijn, wel omdat ze het ideale opstapje vormen om kinderen te leren houden van groenten. Met hun vrolijke rode kleur en zoete smaak zijn kerstomaatjes veel meer een snoepje dat je graag 'wil' eten, dan een saaie groente die je 'moet' eten.

Minitomaatjes
Kerstomaten zijn niks meer of minder dan minitomaatjes met een erg zoete, volle smaak. Ze zijn in enkele jaren tijd enorm populair geworden.  Net als alle tomaten zijn ze afstammelingen van de 'pomo d'oro' die de Spanjaarden meebrachten uit de 'nieuwe wereld'. Die oertomaten waren overigens niet groter dan kerstomaatjes

Variaties
In de loop der jaren zijn honderden tomatensoorten ontstaan en een tomaat is echt niet alleen rood gekleurd.  Ook in de kleine tomaatjes is er veel variatie: van heel klein tot gewoon klein, van rond tot ovaal en ook gele en oranje kerstomaatjes zie je steeds vaker.

Gezond tussendoortje
We willen allemaal gezond en lekker eten en daarvoor zijn de kleine bolletjes ideaal. Ze zijn makkelijk mee te nemen naar het werk en je kan ze in 1 hap als tussendoortje eten. In de keuken zijn ze handig te verwerken: gewoon velletje verwijderen, in 2 snijden en je kunt ze als garnering bij gerechten geven of verwerken in een salade.

Kopen
Kerstomaatjes verschillen in niks van hun grote broers en zussen. Ook zij moeten als je ze koopt stevig in het vel zitten, egaal zijn van kleur en mooi glanzen. Een frisgroen steeltje is een bijkomende versheidsindicatie. Laat tros- en kerstomaatjes aan hun steel zitten tot gebruik.

Bewaren
Bewaar kerstomaten buiten de koelkast zodat de smaak zich verder kan ontwikkelen en er geen lage-temperatuur bederf kan optreden. De ideale bewaartemperatuur is ca.10 °C.  Voeg kerstomaatjes pas op het allerlaatste moment toe aan warme bereidingen, zo blijven ze stevig en mooi van kleur.


Tip:
 
Wat je zeker moet proberen is kerstomaatjes drogen. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier bestrooi ze met wat grof zout, peper, rozemarijn en tijm en droog ze ca 3 uur in een voorverwarmde oven op 70°C. Als ze naar je aanvoelen droog genoeg zijn, laten afkoeken en bewaren in een afgesloten potje onder olijfolie.

Kleurrijke salade van kerstomaatjes (4 pers.)

Ingrediënten:

  • 5 rode kerstomaatjes, in 4 gesneden
  • 5 gele kerstomaatjes, in 4 gesneden
  • 5 oranje kerstomaatjes, in 4 gesneden
  • 2 bosuitjes, in ringetjes gesneden
  • verse kruiden (bladpeterselie, basilicum, bieslook), fijngesnipperd
  • erwtenscheuten
    voor de vinaigrette:
  • 8 el olijfolie
  • 3 el Xérèsazijn

Doe voor de vinaigrette alle ingrediënten in een bokaaltje met schroefdeksel. Schroef dicht, schud goed en bewaar tot gebruik in de koelkast. Voor gebruik opnieuw even schudden.
Meng voor de salade de tomaten en uiringetjes met de kruiden. Giet er de vinaigrette over en meng opnieuw. Werk af met de scheutjes.

#4334

Bron: Lava