Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kerstgroen_uit_de_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 25 februari 2021

Kerstdecoraties kun je maken met kerstgroen uit de tuin

Kerstdecoraties maken?

Even een rondje met de snoeischaar door de tuin en laat dan uw creatieve fantasie maar de vrije loop. Er is zoveel moois dat u nu gebruiken kunt. Ideaal is wintergroen blad met fleurige bessen. Als u dat al in soorten heeft staan, bent u een rijk mens. Maar voor al die mensen die dat nog niet hebben, geven we wat suggesties voor planten die juist in deze tijd ideaal zijn om te hebben. Alvast wat tips voor volgend jaar dus. Maar vindt u in pot gekweekte wintergroene tuinplanten die bessen dragen, dan kunt u die nu planten (behalve als het vriest) en er meteen van genieten. Want u hóeft geen kerststukjes te maken, de groene struiken met kleurrijke bessen zijn ook in de tuin schitterend.


Aucuba: dubbel genieten met wintergroene heesters die ook nog eens volop bessen dragen.

Een lijstje groenblijvers met kleurrijke bessen die nu nog aan de struiken zitten
Echt, er is veel meer moois op dit gebied dan vaak wordt gedacht.

  • De wintergroene zuurbessen Berberis candidula en B. darwinii met blauwe bessen. B. stenophylla heeft paarse bessen.

  • Hulst: altijd vol rode bessen zitten Ilex aquifolium ‘J.C. van Tol’ en ‘Pyramidalis’. Deze zijn eenhuizig; u heeft dus geen vrouwelijke en een manlijke plant nodig om bessen te krijgen. Ilex aquifolium ‘Bacciflava’ vormt gele bessen. De kleine Ilex cornuta ‘Golden Gem’ heeft prachtig geel blad en zwarte bessen. Het blad is warm goudgeel bij Ilex aquifolium (rode bessen) en paars bij I. × altaclarensis ‘Hodginsii’ (rode bessen).

  • Takken met zwarte bessen van de klimop (Hedera). Ze zitten er heel lang aan.

  • De vingerplant (Fatsia japonica) wordt dankzij de zachte winters steeds vaker in de tuin gezet (dat gebeurde in België al veel langer). Er zitten nu dikke trossen zwarte bessen aan.

  • Hij wordt vaak vergeten, maar een grijsgroen takje van de jeneverbes Juniperus chinensis ‘Keteleerii’ met prachtige grijs berijpte blauwe bessen staat absoluut niet verkeerd in een fraaie kerstschikking.

  • De broodboom (Aucuba japonica) draagt aan vrouwelijke planten rode bessen. Er zijn ook bontbladige cultivars, zoals ‘Gold Dust’ en ‘Golden King’.

  • Skimmia is er ook in soorten. Bij de manlijke Skimmia japonica ‘Rubella’ worden de bloemknopjes (het lijken wel bessen) in de winter rood, bij ‘Emerald King’ zijn ze lichtgroen. Heel bijzonder! Skimmia reevesiana heeft wel de hele winter lang echte rode bessen.


Skimmia japonica Obsession®

  • Met wat geluk zitten er ook nog rode bessen aan de kruipende bergthee (Gaultheria procumbens) waarvan de blaadjes bij kneuzing naar kauwgom geuren.

  • De mahoniestruik (Mahonia aquifolium) draagt tot diep in de winter witbedauwde, donkerblauwe bessen.

  • En op een beschutte plek kunt u een aardbeiboom planten (Arbutus unedo) waarvan de vruchten in de winter tussen het leerachtige blad blijven hangen, terwijl de boom in december ook nog bloeit.


Arbutus,aardbeiboom met rijpe vruchten die niet veel smaak hebben maar wel zeer mooi ogen.

Tuintips voor december
Er is nu niet zoveel meer in de tuin te doen, tenzij u uw tuin wilt veranderen. Daarvoor is het nu (als het niet vriest) een ideale periode. De planten zijn in rust. Bladverliezende soorten kunt u probleemloos verplanten en nieuwe aanplanten.
Maak gereedschappen en tuinmachines droog en schoon. Vet ze in (ook de houten stelen van gereedschappen; het voorkomt dat die uitdrogen en makkelijk breken). Laat slijpen wat scherp moet zijn.
Zet een ijsvrijhouder in de vijver. Vissen nu helemaal niet meer voeren.
U kunt ook al vormsnoei bij bomen toepassen.

#1775

Bron: PPH - Plant Publicity Holland