Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kerstbrownie_met_kokoscreme_en_vruchtencoulis

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 5 juni 2020

Kerstbrownie met kokoscrème en vruchtencoulis

kerstbuche

Een heel leuk onderdeel van Kerst en Nieuw zijn de vele lekkere desserts en de hartige taarten die er bij horen. Bij ons wordt traditioneel met Kerst een kerstbuche of kerststronk geserveerd. Een taart die meestal de vorm heeft van een boomstronk, vaak biscuit gevuld met boterroom, slagroom of confituur en afgewerkt met chocolade of glazuur.
Deze traditie gaat terug naar onze verre voorouders. Tijdens de Winterzonnewende, op 21 december koos de Pater Familias een goede stronk hout uit in het bos, die vervolgens met een grote ceremonie naar de woning werd gebracht. Daar werd hij opgestookt om geluk te brengen in het Nieuwe jaar. Hoe langer de blok brandde, hoe meer geluk. De as werd vervolgens uitgestrooid over de velden zodat een goede oogst in het nieuwe jaar verzekerd was.

De kerstbrownie is een leuk alternatief voor de kerststronk. De smaak doet denken aan een schwarzwalder kersentaart maar dan bereid met natuurlijke ingrediënten. Het basisbeslag is dit van de browniecake gecombineerd met een zachte kokoscrème en overgoten met een licht zure rode vruchtencoulis.

De bereiding en het eten van deze hartige brownie zal je heel gelukkig maken en geen aanslag vormen op je gewicht en gezondheid. Hij is bovendien heel eenvoudig klaar te maken!

Wat heb je nodig: (voor 2 kleine cakes)

Kerstbrownie met kokoscrème en vruchtencoulisVoor de cake:

  • 250 gram dadels (zonder pitten)
  • 3 à 4 zoete appels (voor ca. 360 gram appelmoes)
  • 70 gram natuurlijke gezoete cacao (Gulva Java)
  • 3 eieren
  • 150 gram amandelmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ca. 70 gram ongepelde hazelnoten

Voor de vruchtencoulis:

  • 300 gram rood fruit (eventueel uit diepvries)
  • 2 eetlepels honing
  • een mespuntje vanillepoder
  • zwarte peper

Voor de kokoscrème:

  • 1 blik kokosmelk
  • 2 eetlepels honing
  • een mespuntje vanillepoeder

Kerstbrownie met kokoscrème en vruchtencoulis

Hoe maak je het klaar:

  1. Schil de appels en snijd deze in kleine stukken. Laat de appelstukjes vervolgens stoven tot ze gaar zijn.
  2. Open het blik kokosmelk en plaats het in de koelkast (dit mag je eventueel een paar uur op voorhand doen). Door de koude zal het kokosvet zich scheiden van het kokoswater.
  3. Verwijder de pitjes uit de dadels en laat ze gedurende een 10 tal minuten weken in koud water. Doe de dadels samen met de appelstukjes in een pot en mix zo fijn mogelijk.
  4. Giet alles in een beslagkom en voeg er al kloppend het cacaopoeder en de eieren doorheen. Als de eieren goed onder het beslag gemengd zijn, mag je het amandelmeel en bakpoeder toevoegen. Klop het geheel tot een gladde massa.
  5. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°. Vet een bakblik in met wat boter en bekleed de binnenkant met bakpapier.
  6. Hak de hazelnoten grof en meng ze onder het beslag.
  7. Meng alles stevig door elkaar en giet het beslag in de bakvorm. Blijf een tweetal cm onder de rand van de vorm zodat de cake goed kan rijzen.
  8. Bak de brownie in de oven gedurende een 45 tal minuten. Na 25 minuten dek je de cake bij voorkeur af met aluminiumfolie om te voorkomen dat hij te bruin wordt.
  9. Ondertussen kan je de coulis maken. Warm de diepvriesvruchten op in een pannetje met een klein beetje water. Voeg er de honing, de peper en de vanillepoeder aan toe en roer alles goed door elkaar. Als de vruchten gaar zijn mag je het geheel mixen.
  10. Neem het blik kokosmelk uit de frigo. Schep het kokosvet, zonder het kokoswater uit het blik en doe dit in een kom. Meng er vervolgens de honing en vanillepoeder onder. Laat de kokoscrème in de frigo opstijven.
  11. Haal de cake uit de bakvorm en laat hem afkoelen.
  12. Eens de cake is afgekoeld snijd je hem in de lengte in twee delen. Bestrijk het onderste deel met kokoscrème en leg er het bovenste deel terug op.
  13. Werk af met de vruchtencompote en wat kokosschilfers net voor het opdienen. 
#4976

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies