Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kamerplant_radermachera

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 22 oktober 2021

Radermachera sinica: een niet bloeiende kamerplant met mooie bladeren

 


Radermachera

Radermachera sinica 'Kaprima

Radermachera sinica

Radermachera

is een vrij nieuwe plant met fris groen, en een compacte, volumineuze vorm. Als enige binnen de familie van de trompetboomachtigen (Bignoniaceae) als kamerplant in cultuur. Sinds kort bestaat er een cultivar met geelbont blad, Radermachera sinica 'Kaprima'.
Tot nu toe is men er niet in geslaagd de plant tot bloeien te stimuleren.

Enkele praktische tips voor het gebruik:

Door de grote hoeveelheid bladeren verdampt de plant veel water. Regelmatig en voldoende gieten is aanbevolen. Mag in de winter droger staan, maar nooit zo droog dat het blad afvalt.

De snelgroeiende Radermachera verlangt een lichte plaats bij het venster. Best niet te warm. Vooral in winter de temperatuur milderen, om te voorkomen dat het blad verdroogt.

Wordt de plant te groot of verliest ze te veel blad, terugsnoeien tot 20 cm boven de potkluit. Van de resterende stengels het blad verwijderen, dan kunnen nieuwe scheuten ontspruiten. Deze ingreep gaat gepaard met een grondige verpotbeurt.


Planttype
Kleine heester met dubbel geveerde bladeren. Groeit hoog uit, maar mag worden teruggeknipt.

Water
Van mei tot oktober de kluit vochtig houden door regelmatig gieten met lauw water. Broezen met lauw, kalkarm water. In de winter watergift verminderen.

Temperatuur
Niet winterhard. Niet te warm. Overwinteren bij 8 tot 12 C.

Licht
Veel licht, buiten direct zonlicht. Geldt vooral voor de bonte variëteit. Bij warm weer buiten op een licht beschaduwde, goed beschutte plaats.

Bodem
Rulle, humusrijke, enigszins zure potgrond (pH 5,5). Een mengsel met bladaarde of turfmolm, naaldbosgrond, fijngewreven klei en goed verteerde koemest kan ook.
Om de twee weken normaal bemesten.

Vermeerderen
Uit vers zaad of uit kopstekken. De wortelvorming van stekken is moeilijk, omdat de stengels hol zijn.

#102