Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kamerplant_orchidee

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 18 januari 2022

Orchidee: verzorging van de Odontoglossum

Orchidee: Odontoglossum pulchellum Dit lid van de Odontoglossum-familie wordt door sommige botanici ook wel gerekend tot de Osmoglossum-familie. Net als andere Odontoglossum soorten komt deze plant uit Midden-Amerika en geeft de voorkeur aan betrekkelijk koele groeiomstandigheden. Dat maakt Odontoglossum een aantrekkelijke plant voor cultuur in koele kassen of matig gestookte huiskamers en serres.

 

Odontoglossum pulchellum ervaringen

Deze plant wordt niet vaak in collecties gezien en de keuze van deze maand is gevallen op deze specifieke soort door een klein toeval. Bij een bezoek aan een kweker, ongeveer een jaar geleden, kocht ik deze plant. In die tijd stak er nog het naamplaatje: “Odontoglossum species” in. Ik kocht de plant dus eigenlijk uit nieuwsgierigheid. De plant zag er met haar taaie, langwerpige, “cymbidium-achtige” bladeren en platte, langwerpige, frisgroene bulben gezond en groeiwillig uit. En inderdaad: in het voorjaar zagen vele nieuwe scheuten het leven en groeiden in de zomer uit tot stevige bulben met lange bladeren. Het viel op dat de orchidee best tegen droogte kon, maar dat ze het liefst vrij vochtig gehouden wordt en meststoffen zeker niet schuwt. De plant had de hele zomer op de vensterbank van de studeerkamer gestaan en in de herfst wordt het daar redelijk koel. Omdat ik wist dat het een Odontoglossum betrof, leek mij dat voor deze plant wel een geschikte plaats om te overwinteren.

Ik kan nog niets zeggen over de levensduur van de bloemen, maar literatuurbronnen vermelden een levensduur van ongeveer een maand. Dat is een mooie tijd, want dat betekent dat ik de komende maand nog kan genieten van een heerlijk geurende studeerkamer. De bloemen ruiken namelijk heerlijk aromatisch en de geurintensiteit neemt toe naarmate de avond vordert of de omgevingstemperatuur toeneemt. De bedoeling is om de plant na de bloei een korte rustpauze te geven door weer minder water te geven en in het voorjaar eventueel te verpotten in een fijn bark-sphagnum mengsel. Maar de verwachting is dat verpotten dit jaar nog niet nodig is. Literatuurbronnen vermelden namelijk dat de plant goed in een krappe pot gedijt.

Ik hoop met deze orchidee twee dingen over te brengen. Het eerste is dat de aanschaf van een Odontoglossum pulchellum zeer de moeite waard is en dat de kweek ervan zeker niet lastig is. Het tweede is dat de aankoop van een “onbekende” orchidee voor hele leuke verrassingen kan zorgen. Gewoon eens proberen! Ga voor een Odontoglossum pulchellum naar een gespecialiseerde orchideeënkwekerij!

Eindelijk is de plant in bloei! Bij het openen van de bloemen werden de stengels topzwaar en gingen daardoor hangen. Dat geeft een mooi effect wanneer de plant op een verhoging wordt gezet. Bij het fotograferen van de bloemen van Odontoglossum pulchellum valt meteen op dat de bloemen zich in een (voor het oog) onmogelijke positie bevinden. De knoppen draaien zich tijdens de ontwikkeling niet waardoor de bloemen (met de lip omhoog) op de kop bloeien. De dunne rand van de bloemen is op de foto’s goed zichtbaar.Veel kweekplezier!

#446

Auteur: Jan Dekker