Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kamerplant_krulvaren

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 25 september 2020

Krulvaren of Nephrolepis als een sterke kamerplant


Nephrolepis


de krulvaren
 

De Krulvaren (Nephrolepis) is een sterke kamervaren, die zelfs gedijt in donkere hoeken. Veel Krulvarens bezitten enkel- of meervoudig geveerde bladeren, met een overvloed aan franje en kroezen. Sommige hybriden hebben zulke fijne, vertakte bladeren dat ze lijken te krullen.

In de familie van de Krulvarens is Nephrolepis exaltata de belangrijkste, met N. e. bostoniensis als populairste hybride. Van deze plant worden zowel kleine als grote exemplaren aangeboden.
Nephrolepis cordifolia vormt ondergrondse knolletjes waaruit nieuwe planten kunnen worden gekweekt. Wordt ook als hangplant gebruikt. Uitlopers en luchtwortels geven een tropisch effect.

Krulvarens groeien weelderig en gaan vele jaren mee. Ze vragen enige ruimte, maar weinig zorg. De plant is zelfs bestand tegen de droge lucht van centrale verwarming. Ze is dan wel gevoelig voor dop- en schildluizen. Hier helpt regelmatig besproeien. Ook geregeld gieten, maar nooit in het hart van de plant. Om vocht vast te houden is een plastic pot het beste. Tocht is te vermijden.
Verdroogd blad kan duiden op een te droge kluit. Niet te verwarren met de bladval ter vervanging van oude bladeren.

Regelmatig verpotten bevordert de groei, het best al meteen na aankoop. De potgrond mag wat lemiger en minder humusrijk zijn dan voor andere varens. Regelmatig bemesten met een licht dosis, omdat de fijne wortels uiterst kwetsbaar zijn.

 Enkele praktische tips voor het gebruik:

Planttype
Bladplant, diverse variëteiten.
Breed uitgroeiend, soms tot 100 cm lange bladeren.

Water
Wortelkluit vochtig houden door regelmatig gieten. Broezen voorkomt aantasting door luis. Verkiest enige luchtvochtigheid, maar verdraagt ook droge lucht.

Temperatuur
Niet winterhard. Warme en constante temperatuur van min. 18 C, liefst warmer. `s Winters iets koeler, nooit onder 10 C.

Licht
Lichte, schaduwrijke plaats, buiten direct zonlicht.

Bodem
Kalkarme, humusrijke grond, zoals luchtige naaldbosgrond met wat goed verteerde koemest of turfmolm. Tweewekelijks lichte bemesting van half mei tot oktober. Na de rust verpotten en zonodig terugsnijden.

#96