Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kamerplant_kalanchoe

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 26 september 2021

Kalanchoe blossfeldiana: enkele verzorgingstips om nog langer van deze kamerplant te genieten
Kalanchoe calandiva

de Kalanchoe (Kalanchoe blossfeldiana)

Kalanchoe behoort als familie tot de Crassulaceae. Deze zijn succulenten; dat betekent planten die vlezige bladeren of stengels hebben, meestal met sappige dikke bladeren; vetplanten dus. De Crassulaceae familie is zeer groot, er bestaan vele variëteiten en vormen, de bekendste zijn de veelkleurige Kalanchoe blossfeldiana hybriden. Genoemd naar Dhr. Blossfeld die in 1927 met succes de eerste planten teelde en verhandelde.

Deze planten komen in hun natuurlijke groeiwijze voor in grasland, steppen in Azië en Afrika, India.

Ken je de recente mutatie van de Kalanchoe blossfeldiana? Het is de calandiva-serie. Deze plantjes hebben zeer mooie dubbele bloempjes lijkend op miniatuurroosjes. De bloempjes staan met verscheidene tezamen op een stengel en vormen zo een bloemhoofdje. Een prachtig zicht!

De Kalanchoe calandiva is reeds verkrijgbaar in verscheidene bloemkleuren (paars, roze, wit, lichtroze, rood en oranje).

Kan je een keuze maken?

Kalanchoe is een kortedagplant. Dit betekent dat er bloemknoppen gevormd worden bij het korter worden van de dagen. Telers kunnen de plant in bloei trekken door te verduisteren of juist de bloei doen uitstellen door bij te belichten. Vandaar dat Kalanchoe op vele momenten van het jaar in de handel verkrijgbaar is.

Een van de redenen voor zijn populariteit is dat je een achttal weken lang kan genieten van de prachtige bloempjes die goed contrasteren op het donkergroene blad.

Kalanchoe is een gemakkelijk te onderhouden plantje. Sommige variëteiten zijn zelfs geschikt als terrasplant of  als tuinplant in de zomer.

Verzorgingstips:

Temperatuur
Matig warm. De minimumtemperatuur is 16°C en maximum 27°C. De plant staat liefst niet te warm opgesteld. Een plaatsje bij het venster is aan te raden, waar het iets koeler is dan dichtbij een radiator. Ideaal voor de Kalanchoe is een niet te warme veranda of wintertuin. Hoe lager de temperatuur, hoe droger men de plant moet houden.

Licht
Kalanchoe heeft veel licht nodig. In de winter volop in het licht zetten, liefst voor een raam op het zuiden. In de zomer opletten voor te hevige middagzon.


Kalanchoe blossfeldiana
4 bloemblaadjes per bloem


Calandiva
minstens 26 bloemblaadjes per bloem
 

Water
De plant heeft sappige bladeren en heeft zodoende niet veel water nodig. Giet pas als de potkluit droog aanvoelt. In de zomer mag de potkluit matig vochtig blijven, terwijl in de winter minder water geven noodzakelijk is. Giet met lauw regenwater en vang het teveel aan water op in een schoteltje; giet dit water weg na de waterbeurt. Om de veertien dagen water geven is voldoende.

Indien de bladeren naar beneden gaan hangen, vooral in de winter, wijst dit op een teveel aan water.

Luchtvochtigheid
Doorgaans kan de kalanchoe goed tegen droge lucht.
 

Voedsel
Bij aankoop bevat de potkluit meestal voldoende voedsel. In de groeiperiode mag een kleine gift van vloeibare bijbemesting gebeuren om de drie weken.
 

Overhouden
Meestal wordt de plant na de bloei weggegooid. Toch is het mogelijk de plant over te houden. Top de stengels in na de bloei, zo hou je de plant klein en compact.  Na het toppen de plant eens verpotten in een goede potgrond. Bloei verkrijg je door te verduisteren, indien je dat niet doet dan bloeit de plant op een natuurlijke wijze in het voorjaar.

Wens je een nieuw plantje dan kan je dit doen door kopstekjes te nemen van de stengels die zijn uitgebloeid. Slechts 1 stekje per pot planten (inpotten) volstaat. 

Ziekten
Kalanchoe is bijna niet onderhevig aan ziekten. Verwijder onmiddellijk bladeren met bruine vlekken of met wit schimmelpluis. Giet om deze schimmelziekten te vermijden liefst op de potkluit en niet op de bladeren of bloemen.

Tips

  • Zoek bij aankoop naar planten die pas beginnen bloeien. De bloempjes zelf mogen nog geen verkleuring vertonen.
     
  • Een snel gemaakt tafelstukje voor op de feesttafel:
  • Neem een breed glas waar de kalanchoepot in past.
  • Verberg de pot met een beetje mos.
  • Schik een beetje sisaldraad op de kalanchoe en klaar is het stukje!
  • Kuis om de veertien dagen de bladeren af met een vochtig doekje zodat de bladeren glanzen! Gebruik geen bladglans.

Heb je reeds je keuze gemaakt tussen Kalanchoe blossfeldiana en Kalanchoe calandiva? Alvast veel bloeiplezier gewenst met je nieuwe kamerplantje.
 

#94

Auteur: Piet Van den Broecke