Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kamerplant_cactus_potgrond

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 27 oktober 2021

Cactussen grondsamenstelling: eisen waaraan een cactusgrond moet voldoen

Kijkje in de serre

Als je het biotoop van de cactussen nagaat, dan stellen we vast dat deze meestal leven in warme gebieden met veel licht en weinig neerslag, op een eerder dorre en mineraal arme grond. Zo gaan we proberen in onze serre deze levensomstandigheden zo goed mogelijk na te bootsen waardoor cactussen zich dan onder de meest ideale omstandigheden zullen kunnen ontwikkelen. Waardoor een perfecte groei, bloei en vruchtzetting van de planten verkregen wordt en de totale kwaliteit kan geëvenaard worden met de in de natuur voorkomende cactussen. 

Een belangrijk element buiten licht en temperatuur is de grondsamenstelling. Daarover zijn tal van experimenten gedaan, werkjes gepubliceerd en oneindige discussies gevoerd om de ideale grondstructuur te bekomen die het meest toepasselijk is voor de kweek van cactussen in onze serres. Ieder cactusliefhebber prefereert zijn eigen grondmengsel maar gaat stiekem wel eens een ander toetsen. De ideale samenstelling bestaat volgens mij niet en als je vast stelt dat uw planten fleurig zijn en voldoen aan uw eigen wensen, hou het dan bij deze grondstructuur.

Mogelijk te gebruiken materialen:

 • potgrond

 • kant en klare cactusgrond(tuincentrum)

 • rivierzand

 • leem

 •  lavagruis

 • grind

 •  …

 De eisen waaraan een cactusgrond moet voldoen:

Een beginnend liefhebber zal best een zakje kant en klare cactusaarde aanschaffen in een tuincentrum. De structuur van deze samenstelling is prima maar aan de andere kant vind ik het kostelijk, voor wat potgrond met zand erbij! Als je beschikt over enkele honderden planten, die regelmatig moeten verpot worden, zal je vlug zelf een samenstelling brouwen die minder kost en dat tevens persoonlijk is.  

Ik zal eigenlijk vrij kort zijn wat betreft mijn samenstelling:

 • 1 deel potgrond

 •  1 deel grof grind (2-4mm)

 • ½  deel  tuin

 • ½ deel gezeefde compost (eigen compostering!)  

1.       1 deel potgrond: in een tuincentrum schaf ik meestal een zak van 25 liter aan. De goedkoopste die ik kan vinden en wel zonder additieven of extra bemesting. Deze potgrond wordt door een zeef gewreven (maaswijdte 0.5 cm) waardoor het meeste organische materiaal achterblijft. De mooie losse egale structuur kan dienen voor de samenstelling van de cactusaarde.

2.     1 deel grof grind: in de doe-het-zelf zaken schaf ik me daar zakjes grind aan met een diameter van 2-4mm. Meestal wordt dit grind nog eens grondig gespoeld zodanig dat praktisch alle zouten en onbenulligheden uit het grind verwijderd worden.

3.     ½ deel  tuinaarde en ½ deel compost: hier neem ik wat aarde uit de tuin van op een diepte van 30cm. Dat gaat eveneens door de zeef van 0,5 cm. Doordat ik hier in een zanderige streek woon (Meetjesland) is deze grond ideaal. Als extra durf ik ½ deel gezeefde compost toevoegen aan de tuinaarde wat dan ten goede komt qua structuur en nodige mineralen voor de cactussen.

Deze samenstelling is een substraat , waarvan ik al jaren tevreden ben en normaal gezien niet zal afwijken. Ik weet dat ieder zijn mening en voorkeur heeft. Als daaromtrent reacties op zijn, wat ik verwacht, dan kunnen we dit gerust plaatsen op het forum onder de rubriek cactussen. 

Momenteel is een experiment lopende omtrent de beste grondstructuur, in samenwerking met andere cactusliefhebbers. Het gaat om een Mammillaria limonensis die door een cactusliefhebber werd gezaaid  op een eigen substraat.  Deze zaailingen werden dan verdeeld over verschillende clubs en cactusliefhebbers. Het doel ervan is de groei vast te stellen en wel op ieder zijn eigen substraat over een periode van x aantal jaren. De gegevens (diameter, groei, ziekten en aantastingen) worden dan opgenomen en vergeleken. Zouden we dan toch een ideaal grondmengsel kunnen ontwikkelen?

#89

Auteur: Alain Lagrange