Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/jaar_van_de_vleermuis_2011

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 17 januari 2022

2011 is uitgeroepen tot het jaar van de vleermuis

Het imago van de vleermuis

 

Als enig vliegend zoogdier, en dat nog wel in de nacht, fascineert de vleermuis de mens al eeuwen.
Het jaar 2011 is uitgeroepen tot het jaar van de vleermuis. Alle landen in Europa besteden aandacht aan de vleermuis.  Daarom gaan we het komende jaar dit interessante zoogdier nader bekijken.
Tuinliefhebbers mogen de vleermuis koesteren. Het diertje eet onder andere veel nachtvlinders waarvan de rupsen schadelijk zijn: zaaduil, groenten-uil en eikenbladroller. Toch heeft de vleermuis geen goede naam en zijn veel mensen er bang voor.

 

Het slechte imago van de vleermuis hang met een aantal zaken samen.
Ten eerste met het feit dat de vleermuis vooral ‘s nachts actief is. Dit doet een vleermuis, om geen concurrentie van vogels te hebben. Om in het donker te kunnen waarnemen maakt hij gebruik van echolocatie. Hij zendt een signaal uit dat weerkaatst op voorwerpen in de omgeving. De weerkaatsing (echo) vangt de vleermuis op met zijn oren en daarmee bepaalt hij de plaats (locatie) en de vorm van die voorwerpen. De bouw van zijn kopje is daar helemaal op toegerust.
Het signaal zendt een vleermuis uit met zijn mond, die hij daarvoor wijd openspert. Hoewel zo'n geopende bek er eng uit kan zien, betekent het dus niet dat de vleermuis agressief is.
Echolocatie werkt zeer nauwkeurig. Als een vleermuis rakelings boven je langs scheert, hoef je dan ook niet bang te zijn, dat hij in je haar gaat zitten.

 

Ook denken mensen dat ze door een vleermuis al snel besmet kunnen raken met rabiës. Toch is die kans niet bepaald groot. Van de vleermuizen in Nederland blijkt 0.01% besmet te zijn. In Nederland heeft nog niemand, ook geen huisdier, kwade gevolgen ondervonden van contact met een met hondsdolheid besmette vleermuis. Je kunt de ziekte alleen maar krijgen als je door een besmette vleermuis wordt gebeten of als je met een wondje op bijvoorbeeld je handen met een vleermuis in aanraking komt.
Wereldwijd zijn er zo’n 1000 soorten vleermuizen. Daarvan zijn er twee, die zich voeden met bloed van zoogdieren. Deze vampiervleermuizen leven in Zuid-Amerika en komen niet in Europa voor. In Nederland leven 21 soorten vleermuizen.
Dat betekent niet dat de Europese vleermuizen tam zijn. Als je een gewonde of zieke vleermuis vindt, blijf er dan van af. Je kunt, als de plaats dat toelaat, iets over de vleermuis zetten, zoals een vergiet. Bel de gemeente of de dierenambulance. Zij nemen dan  contact op met de plaatselijke vleermuizenwerkgroep. Deze werkgroep verleent opvang en weet welke verzorging de diertjes nodig hebben. Daar gaan we in de volgende aflevering op in, bij het bespreken van de opvang van Elsje, een babyvleermuis.

 

Met dank aan:

  • de vleermuizenwerkgroep Noord-Brabant en www.vleermuisnet.nl

  • Fotograaf: René Cloosterman

 

 

#2783

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl