Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/izegemse_koekoek


https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 28 mei 2022

Izegemse koekoek: een oud ras van kippen met goede vlees- en legeigenschappen.

De Izegemse koekoek

Herkomst :

Reeds in 1554 was er in het werk van Aldernardiana sprake van de Izegemse.  

Hoe de 'Kiekens van Yseghem' er destijds precies uitzagen is niet duidelijk, evenmin hoe ze ontstaan zijn. Rond 1900 was men in de streek van Izegem duidelijk aan het werken aan de veredeling van een zeer oud ras. Foto's uit die periode laten dieren zien met duidelijk de uiterlijke kenmerken van de Izegemse koekoek zoals we die nu kennen. Het was een eerste bloeiperiode voor de Izegemse koekoek. De eerste wereldoorlog is er echter oorzaak van dat alle geleverde inspanningen teniet werden gedaan. Na de tweede wereldoorlog was er gedurende jaren geen sprake meer van de Izegemse tot men in de jaren ’70 begon met de wederopbouw van het ras.

Eigenschappen :

De Izegemse beschikt over een ruime waaier van benijdenswaardige eigenschappen. Het is bekend dat de Izegemse koekoek zijn kwaliteit als vleesproducent als geen ander combineert met een goede leg. Om de dieren volgroeid te krijgen moet men wel rekenen op 7 à 8 maanden, naargelang het gaat om hennetjes of haantjes. Het fijne vlees kan echter beslist al op vroegere leeftijd geproefd worden. De hennetjes gaan aan de leg op een leeftijd van 7 à 8 maanden. Zeer kenmerkend is dat zij na de leg­start een goede winterleg volhouden. Gemiddeld worden per jaar 150 bruinschalige eieren van 65 à 68 gram gelegd. Na de winterleg gaan de meeste hennen vanaf maart reeds aan het broeden. Een broedende hen kan met groot gemak 15 eieren uitbroeden. De Izegemse is bijzonder sterk en vitaal maar ook zeer rustig en vertrouwelijk van karakter. De dieren hebben genoeg met een kleine ruimte. Een omheining van 1 meter hoogte volstaat ruimschoots om de dieren in hun ren te houden want vliegen doen ze nauwelijks.

Uiterlijke kenmerken :

De Izegemse Koekoek is een tamelijk fors vleeshoen met een roze kam. De standaard geeft als richtgewicht 3,5 kg voor een jonge en 4 kg voor een overjarige haan.

Voor een jonge hen wordt 3 kg. aangegeven en voor een overjaarse 3,5 kg.  

De staart van de Izegemse Koekoek is weinig ontwikkeld en wordt bijna horizontaal gedragen. Het lichaam is tamelijk rechthoekig van vorm met een lange brede rug die vlak is tussen de schouders en horizontaal gedragen wordt. De borst is breed, iets opgericht, goed naar voren gedragen en goed bevleesd. De benen zijn onbevederd en wit van kleur, evenals de bek.

Kleurslagen :

Slechts één kleurslag is erkend, nml. koekoek.

Bij koekoekkleurige dieren is elke veer onscherp dwarsgeband in afwisselend donkerder grijs en wit-lichtgrijs. In het algemeen zijn de hanen lichter doordat de lichte dwarsbanden in de veren breder zijn dan bij de hen. De Izegemse koekoek is een vrij zeldzame vleeshoender.

 
#801Angelo Dorny

Auteur: Angelo Dorny

Terug naar boven icoon