Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/is_jouw_tuin_een_paradijs_voor_vlinders

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 25 september 2021

Is jouw tuin een paradijs voor vlinders?


Vlinders tref je vrijwel overal aan en in elk type landschap. Ook in extreme omstandigheden zoals in de bergen en in grotten. Ja, zelfs midden op de zee kan je trekkende vlinders waarnemen. Zoals we trekvogels kennen, bestaan er namelijk ook trekvlinders die hier de winter niet doorbrengen maar elk jaar vanuit het zuiden naar onze contreien vliegen. Het zijn bijzondere insecten en fascineren jong en oud door hun vrolijke bewegingen en kleurenpracht.

Vlinders houden van de zon. Ze hebben zonlicht nodig om hun vleugels op te warmen. Bij goede weersomstandigheden kan je ook in jouw eigen tuin heel wat soorten aantreffen. Zowel dag- als nachtvlinders al moet je voor deze laatste wat meer moeite doen om ze te vinden en te determineren. Overdag zitten ze vaak verscholen en goed gecamoufleerd tussen stenen of tussen struiken.

Hoe meer inheemse bloemen in de tuin, hoe meer vlinders en andere insecten jouw tuin zullen bezoeken. Uit bloemen halen ze nectar. Dit suikerhoudend voedsel geeft hen energie om rond te fladderen. Vlinders zoeken bepaalde waardplanten om hun eitjes af te zetten. Wat in jouw tuin groeit en bloeit zal dus in grote mate bepalen welke soorten je aantreft want ze hebben allemaal zo hun eigen favoriet.

De ontwikkeling van de vlinder

Een vlinder is een hoogontwikkeld insect waarbij er sprake is van een volledige metamorfose. Het onvolwassen insect lijkt volstrekt niet op het volwassen exemplaar.

Vlinders planten zich voort door eieren af te zetten, waaruit rupsen tevoorschijn komen. Veel soorten overwinteren en komen pas in het voorjaar uit. Een rups is een soort eetmachine en doet tijdens zijn korte bestaan bijna niks anders dan eten om in een sneltempo te groeien. Tijdens zijn ontwikkeling vervelt de rups enkele malen omdat de huid niet meegroeit. Als de rups volgroeid is verpopt ze zich en gaat ze in ruststadium. In deze fase ontwikkeld de rups zich tot vlinder, al hangend of als gordelpop bij dagvlinders of in de grond of in een strooisellaag bij nachtvlinders. Bepaalde soorten hechten zich vast aan de waardplant of verpoppen zich binnenin de plant.
In de pop vindt vervolgens de metamorfose plaats naar het totaal ander uiterlijk. Na enkele weken komt een prachtige vlinder tevoorschijn. De vlinder vormt het voortplantingsstadium van de soort.

Waardplanten

Vlinders worden aangetrokken door sterk geurende bloemen met veel nectar. Vlinders zijn minder kieskeurig dan rupsen. Deze laatste voeden zich maar met één of enkele soorten planten. Zonder deze specifieke waardplant(en) gaan ze dood. Vlinders gaan dan ook naar deze planten op zoek om hun eitjes af te zetten.

Waardplanten kunnen loofbomen, struiken, kruidachtige planten of grassen zijn. Zo is de hazelaar bijvoorbeeld een waardplant voor de gehakkelde aurelia, witte klaver voor het icarusblauwtje en de rupsen van de koninginnenpage kan je vinden op venkel of dille.

Een tuin vol bloemen voldoet niet altijd. Aan bepaalde planten hebben vlinders niks. Klaprozen zijn mooi en nuttig voor hommels en bijen maar vlinders houden er niet van. Plant bij voorkeur een vlinderstruik, lavendel, verbena, zonnehoed, wilde marjolein, koninginnekruid, herfstaster en wilde kamperfoelie voor de nachtvlinders. Laat wat brandnetels en distels staan want dit zijn uitstekende waardplanten. Brandnetels trekken oa de dagpauwoog, kleine vos, atalanta en distelvlinders aan.

Een vlindervriendelijke tuin

Maak jouw tuin niet te clean en zorg voor windluwe hoekjes waar vlinders kunnen schuilen om zich ’s morgen vroeg op te warmen in de zon. Schuilhoekjes zijn ook belangrijk voor nachtvlinders. Voorzie een holle boomstam of een houtwal. Plant een inheemse haag zoals meidoorn in plaats van een tuinscherm. Een haag biedt een uitstekende beschutting. Laat een muur begroeien met klimplanten zoals klimop en tover je gazon om in een bloemenweide. Een strakke grasmat is geen meerwaarde voor de natuur en vraagt alleen maar veel onderhoud.

Nachtvlinders kan je lokken met een voedertafel vol rottend fruit zoals appels, bananen, druiven en peren. Overdag trekt dit ook wespen aan. Zet deze voedertafel dus niet te dicht bij de woning en het terras maar eerder wat verder in de tuin.

Beperk ook tuinverlichting want dat verstoort nachtvlinders. Nachtvlinders oriënteren zich op het licht van de maan en door felle lampen in de tuin kunnen ze gedesoriënteerd raken. Eenmaal bij de lamp gaan ze weer in rust omdat ze dan denken dat het dag is. Hun normale nachtelijke ritme wordt hierdoor in de war gebracht waardoor ze zich minder zullen voortplanten.

Vlindertelling

Wil je meer weten over de soorten vlinders in jouw eigen tuin? Neem in juli dan deel aan de grote vlindertelling van Natuurpunt. Zo help je mee aan de wetenschap en leer je beslist zelf ook wat bij over de verschillende soorten.

Kies een zonnig plekje in de tuin en noteer gedurende 5 minuten alle vlinders die je ziet binnen een straal van 10 meter. Van 4 tot 26 juli kan je de telling doorgeven aan Natuurpunt. Je mag ook meerdere tellingen ingeven. Vorig jaar stond het klein koolwitje op nummer 1. Benieuwd welke vlinder het dit jaar zal zijn?

Ook als je geen enkele vlinder ziet is dit belangrijke informatie om door te geven maar laat ons hopen dat dit niet het geval is! 


Foto's: Wim Acke 


#5768

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies